• Băutul a doi litri sau mai mult pe săptămână de băuturi îndulcite artificial este echivalentul unui fast-food de dimensiuni medii consumat zilnic.
  • Cunoscută sub numele de A-fib, fibrilația atrială este o bătaie neregulată a inimii descrisă adesea de cei care o au ca fiind o „tremurare”.
  • Consumul unui număr similar de băuturi îndulcite cu zahăr a crescut riscul apariției afecțiunii cu 10%.

Băutul a doi litri sau mai mult pe săptămână de băuturi îndulcite artificial – echivalentul unui fast-food de dimensiuni medii consumat zilnic – a crescut riscul unei bătăi neregulate a inimii numită fibrilație atrială cu 20% în comparație cu persoanele care nu consumau deloc, a descoperit un nou studiu.

Cunoscută sub numele de A-fib, fibrilația atrială este o bătaie neregulată a inimii descrisă adesea de cei care o au ca fiind o „tremurare”, „fluturare” sau „bătăi neregulate” ale inimii în piept, conform CNN.

Consumul unui număr similar de băuturi îndulcite cu zahăr a crescut riscul apariției afecțiunii cu 10%, în timp ce consumul a aproximativ patru uncii de sucuri pure, neîndulcite, precum sucul de portocale sau de legume, a fost asociat cu un risc redus de fibrilație atrială cu 8%, a arătat studiul.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Acesta este primul studiu care raportează o asociere între îndulcitorii fără calorii sau cu conținut redus de calorii și, de asemenea, băuturile îndulcite cu zahăr și creșterea riscului de fibrilație atrială”, a declarat Penny Kris-Etherton, profesor emerit de științe nutriționale la Universitatea Pennsylvania State, într-o declarație. Ea nu a fost implicată în noul studiu.

Deși studiul ar putea doar să arate o asociere între băuturile îndulcite și A-fib, relația a persistat și după luarea în considerare a oricărei susceptibilități genetice la afecțiune. Un studiu din 2017 a arătat că persoanele cu ascendență europeană au un risc de aproximativ 22% de a moșteni această condiție.

„Avem încă nevoie de mai multe cercetări privind aceste băuturi pentru a confirma aceste constatări și pentru a înțelege pe deplin toate consecințele lor asupra bolilor de inimă și a altor afecțiuni de sănătate”, a adăugat Kris-Etherton, care este și membru al comitetului de nutriție al Asociației Americane a Inimii.

„Între timp, apa este cea mai bună alegere, iar, pe baza acestui studiu, băuturile îndulcite fără calorii sau cu conținut redus de calorii ar trebui să fie limitate sau evitate”, a mai spus ea.

Fibrilația atrială este periculoasă și în creștere

Fibrilația atrială este principala cauză a accidentelor vasculare cerebrale în Statele Unite. În plus, accidentele vasculare cerebrale asociate A-fib au tendința de a fi „mai severe decât cele cu alte cauze subiacente”, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Fibrilația atrială poate duce, de asemenea, la formarea de cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă și „poate crește riscul de atac de cord, demență, boli renale. Toate acestea sunt probabil riscuri pe termen lung”, a declarat dr. Gregory Marcus, profesor de medicină la Școala de Medicină a Universității California, San Francisco, și șef asociat al cardiologiei pentru cercetare la UCSF Health, pentru CNN într-un interviu anterior.

Aproape 40 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu fibrilație atrială, 6 milioane dintre aceștia doar în Statele Unite, potrivit Societății de Ritm Cardiac, care reprezintă mai mult de 7.000 de specialiști în tulburările ritmului cardiac din mai mult de 90 de țări.

Mulți dintre acești oameni suferă de dureri în piept, palpitatii, dificultăți de respirație și oboseală. Dar pentru alții, A-fib este asimptomatică, un ucigaș potențial tăcut. Odată detectată, însă, afecțiunea poate fi tratată cu medicamente, schimbări de stil de viață și, dacă este necesar, intervenții chirurgicale pentru a încetini sau restabili ritmul normal al inimii.

Rata fibrilației atriale în populația americană este în creștere: CDC estimează că aproximativ 12 milioane de americani vor avea A-fib până în 2030.

„Vârsta este unul dintre cei mai importanți factori de risc, așa că odată cu îmbătrânirea populației devine din ce în ce mai comun”, a spus Marcus.

Citește și