- Lacrimile au evoluat de-a lungul timpului pentru a proteja bebelușii
- Agresivitatea unui bărbat scade cu 40% dacă o femeie plânge lângă el
- Cercetătorii au folosit lacrimile femeilor care plângeau în timpul unui film
Lacrimile omului atenuează agresivitatea, arată cel mai recent studiu Plos Biology. Un grup de cercetătorii au colectat lacrimile femeilor care plângeau în timpul unui film – și au constatat că a redus cu 40% agresivitatea bărbaților care au mirosit lacrimile. Testele computerizate au arătat că lacrimile femeilor au redus testosteronul masculin.
Cercetătorii au explicat că lacrimile au evoluat de-a lungul timpului mai ales ca să-i protejeze pe bebelușii care plâng atunci când li se face rău. Tot ei mai spun că toate lacrimie umane au același efect – indiferent de gen sau vârstă.
La animale, situaţia este mai clară: şobolanii, de exemplu, se acoperă de lacrimi pentru a se proteja de agresori.
Lacrimile omului conţin o substanţă care atenuează agresivitatea, potrivit cercetătorilor, care cred că picăturile ar fi putut evolua de-a lungul timpului pentru a proteja bebeluşii care plâng când li se face un rău, relatează The Guardian.
Mirosirea lacrimilor emoţionale ale femeilor a redus agresivitatea masculină cu peste 40% în testele computerizate şi a determinat schimbări corespunzătoare în creier, deşi oamenii de ştiinţă care au realizat studiul cred că toate lacrimile umane ar avea un efect similar.
„Reducerea agresivităţii a fost impresionantă pentru noi, pare reală”, a declarat Noam Sobel, profesor de neurobiologie la Weizmann Institute of Science din Israel. „Indiferent ce se află în lacrimi, reduce efectiv agresivitatea”.
Citește și