• Un oficial care negociază cu producătorii de vaccinuri în numele blocului a declarat pentru Reuters că guvernele UE iau în considerare inițierea unor discuții cu dezvoltatorii Sputnik V
  • Vor fi necesare cereri din partea a patru state membre pentru a începe procesul, relatează Reuters

Ungaria și Slovacia au cumpărat deja vaccinul rusesc, Republica Cehă este interesată, iar oficialul UE a declarat că Italia are în vedere utilizarea celui mai mare bioreactor producător de vaccin din țară pentru a produce Sputnik V.

Bruxelles-ul a fost criticat pentru demarajul lent al programului de vaccinare.

UE a semnat acorduri cu șase producători occidentali de vaccinuri și a lansat discuții cu încă doi. Până acum a aprobat patru vaccinuri, dar problemele de producție au încetinit campania de inoculare și unele state membre caută propriile soluții.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dacă Sputnik V s-ar alătura arsenalului de vaccinuri al UE, ar fi un triumf diplomatic pentru Rusia, al cărei comerț cu blocul a fost blocat de ani de zile din cauza sancțiunilor adoptate după anexarea Crimeei și intervenției în estul Ucrainei.

Un al doilea oficial al UE a declarat că fabrica ReiThera a fost menționată de oficialii italieni la o ședință ca un posibil loc de producere a vaccinurilor COVID-19 realizate de alte companii decât firma italiană de biotehnologie. ReiThera, care este deținută în proporție de 30% de stat și își dezvoltă propria vresiune de vaccin COVID-19, a refuzat să comenteze.

O purtătoare de cuvânt a ministerului italian al industriei a refuzat să comenteze discuțiile despre posibila utilizare a fabricii ReiThera pentru a produce Sputnik V. Ea a spus: „Vom produce toate vaccinurile autorizate ori de câte ori este posibil”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care coordonează discuțiile cu producătorii de vaccinuri, a declarat că UE nu este obligată să lanseze discuții cu dezvoltatorii Sputnik V chiar dacă autoritatea de reglementare a medicamentelor din bloc aprobă vaccinul.

Nu a fost clar dacă statele care au comandat Sputnik V în acorduri bilaterale ar fi interesate de achiziții comune din UE. Purtătorii de cuvânt ai guvernelor din Republica Cehă, Ungaria și Slovacia nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Negocierile cu producătorii de vaccinuri au durat în mod obișnuit luni înainte ca acordurile de aprovizionare să fie convenite și oficialul UE a spus că nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la abordarea dezvoltatorilor Sputnik V în urma discuțiilor interne.

Cu toate acestea, discuțiile dintre guvernele UE arată o schimbare remarcabilă de abordare a vaccinului rusesc.

De luni de zile, UE și-a exprimat îndoielile cu privire la Sputnik V citând lipsa de date și numind vaccinul drept instrument de propagandă de politică externă al Kremlinului.

La 17 februarie, șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pus sub semnul întrebării motivele Rusiei pentru a exporta milioane de doze, în ciuda unei lansări lente acasă, unde, proporțional, au fost vaccinate mai puține persoane decât în ​​UE, pe baza datelor publice.

Cu toate acestea, percepția despre Sputnik în UE a început deja să se schimbe după ce date publicate pe 2 februarie au arătat că are o eficiență de 92%, mai mare decât Oxford / AstraZeneca și apropiată de vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna.

Un sprijin a venit și din partea premierului italian Mario Draghi, care le-a spus colegilor lideri că UE trebuie să cumpere mai multe doze, inclusiv din afara blocului, și să extindă producția de vaccinuri.