• Vaccinul împotriva cancerului de sân ,,ar putea elimina boala până în 2030″. 15 femei care au supraviețuit unor tumori agresive sunt încă în remisie până la cinci ani mai târziu, după ce au primit doza experimentală – acum medicii cred că se întrevede o vindecare.
  • Toate cele 15 femei care au primit vaccinul nu și-au văzut cancerul revenind.
  • Cercetătorii speră că tratamentul ar putea elimina în viitor o formă de cancer de sân.

Un vaccin experimental împotriva cancerului de sân, care se arată promițător în primele teste, ridică perspectiva eliminării unuia dintre cei mai crunți ucigași din lume, scrie Daily Mail.

Până în prezent, 15 femei cu o formă agresivă de cancer de sân au primit vaccinul și au fost în remisie timp de până la cinci ani – deși prezentau un risc ridicat de recidivă.

Printre acestea se numără Jennifer Davis, mamă a doi copii, o asistentă medicală în vârstă de 46 de ani din Lisbon, Ohio, care a trecut prin zeci de ședințe dure de chimioterapie, radioterapie și o dublă mastectomie înainte de a fi implicată în acest studiu.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

Ea a declarat pentru Daily Mail că acum se simte ,,mai bine fizic și psihic” . ,,Nici măcar nu pot să-mi dau seama ce înseamnă asta. Sunt atât de plină de speranță pentru toată lumea. Am două fiice, am o mamă”.

,,Vreau ca toată lumea pe care o cunosc să-l. Dacă acest lucru poate preveni acest lucru, va fi uimitor” . , a adăugat ea.

Noul vaccin funcționează prin antrenarea organismului pentru a ataca o proteină care este produsă la femeile însărcinate și care alăptează, dar care este adesea un precursor al cancerului.

Deocamdată, acesta este testat doar pe cancerul triplu negativ, care, dacă este depistat la timp, este foarte ușor de tratat. Problema este că acesta se răspândește rapid și silențios în alte părți ale corpului, moment în care doar 12% dintre pacienți trăiesc mai mult de cinci ani.

Dar se speră că tratamentul va fi administrat în curând persoanelor sănătoase cu ani în avans pentru a le împiedica să se îmbolnăvească vreodată de orice formă de cancer de sân, ceea ce ar face ca acest vaccin să fie primul de acest fel.

Dr. Amit Kumar, CEO al Anixa Biosciences, compania care dezvoltă vaccinul, a declarat pentru DailyMail.com: ,,Am putea fi capabili să eliminăm cancerul de sân ca boală, așa cum am eliminat poliomielita și variola” .

El a adăugat: ,,Credem că, în cinci ani, va fi pe piață pentru persoane ca Jenni, care au avut cancer la sân și sunt îngrijorate de recidivă. La câțiva ani după aceea, ar trebui să fie disponibil pentru toate femeile, inclusiv pentru cele care nu au avut niciodată cancer la sân” .

Noua doză este testată de cercetătorii de la Clinica Cleveland din Ohio, care sunt mai precauți, dar încă extrem de optimiști în privința rezultatelor.

Din punct de vedere statistic, 40 la sută dintre femeile participante la studiu ar fi trebuit să constate revenirea cancerului în decurs de cinci ani, dar până în prezent, niciuna nu a făcut-o.

Dr. Thaddeus Stappenbeck, șeful catedrei de inflamație și imunitate de la Cleveland Clinic, a declarat pentru Daily Mail că datele studiului de până acum sunt ,,foarte încurajatoare”.

El a spus că termenul de șapte ani pentru tratarea tuturor formelor de cancer de sân este ,,posibil” , adăugând: ,,Dacă totul merge bine și există un semnal clar de eficacitate pe termen scurt… ar fi uimitor”.

Vaccinul – care presupune trei doze, la două săptămâni distanță – vizează o proteină a lactației, α-lactalbumina, care nu se mai găsește după lactație în țesuturile normale, îmbătrânite, dar care este prezentă în majoritatea cancerelor de sân triplu-negative.

În cazul în care se dezvoltă cancerul de sân, vaccinul este conceput pentru a determina sistemul imunitar să atace tumora și să o împiedice să crească.

Dr. Kumar a declarat: ,,Dacă sistemul imunitar este antrenat în mod corespunzător prin vaccinare, atunci când apar acele celule canceroase, sistemul imunitar le va distruge și nu vor avea niciodată șansa de a se înmulți într-o tumoare” .

Pentru a fi incluse în studiu, cele 15 femei participante trebuiau să nu aibă tumori, dar să prezinte un risc ridicat de recidivă.

Până în prezent, niciuna dintre ele nu a avut parte de o recidivă a cancerului, iar unele dintre ele, precum dna Davis, sunt foarte aproape de a împlini cinci ani de remisie. Aceasta este descoperirea care le dă încredere liniștită clinicienilor că pot învinge boala.

Vaccinul folosește o metodă tradițională de administrare.

Dr. Stappenbeck a explicat: ,,Este un vaccin simplu. Se prepară proteina, se combină cu ceva numit adjuvant care stimulează sistemul imunitar și se injectează. În esență, se comportă ca o proteină străină, iar sistemul tău imunitar recunoaște acest lucru, îl procesează și este pregătit, apoi, când vede acest lucru, să activeze celulele din sistemul tău imunitar pentru a o ataca”.

El a spus: ,,Este un vaccin proteic. Aceasta este o tehnică foarte demodată. Produci proteina în laborator, o purifici și apoi o amesteci cu vaccinul. Există o mulțime de vaccinuri de mare succes care folosesc această tehnologie. Aceasta este o proteină care este produsă în mod normal în laptele matern. Nu este ceva care ajunge în sânge în cantități mari. Proteina din vaccin este aceeași proteină care este produsă în laptele matern. Dar acum se află într-un loc unde nu ar trebui să fie. Deoarece sistemul imunitar nu a văzut niciodată această proteină în sânge, în esență o vede ca fiind străină și dezvoltă un răspuns imunitar la ea” , a declarat Dr. Stappenbeck.

Următorul test pentru acest vaccin este un studiu de fază 1b , care este finanțat de Departamentul de Apărare al SUA.

Echipa va recruta 12 femei care nu au avut niciodată cancer de sân triplu-negativ, dar care prezintă un risc foarte ridicat din cauza unor factori genetici.

Femeile vor beneficia de o mastectomie profilactică voluntară – îndepărtarea chirurgicală a ambilor sâni, chiar dacă sunt complet sănătoși în acel moment – pentru a reduce riscul de cancer de sân.

Cercetătorii le vor vaccina pe femei înainte de operație.

Dr. Kumar a declarat: ,,După operații, vom avea o cantitate uriașă de țesut mamar rezecat pentru a studia și a vedea dacă celulele imune pe care le-am creat prin vaccinare supraveghează țesutul mamar, așa cum am văzut în studiile pe animale”.

Cercetătorii anticipează finalizarea acestei etape până la sfârșitul anului.

Dar vaccinul va mai avea de trecut și alte obstacole.

Cercetătorii vor recruta câteva sute de femei și vor încerca să înscrie femei din diverse medii etnice pentru elementul de fază 2 al studiului.

De asemenea, ei vor analiza siguranța și vor evalua unii indicatori suplimentari de eficacitate.

Faza 3 va fi studiul de amploare, multicentric și multinațional, în cadrul căruia vor fi testate mii de femei ,,pentru a ne asigura că nu am omis ceva la anumite tipuri de femei din punct de vedere al siguranței”, a declarat Dr. Kumar.

Studiul va fi un experiment dublu-orb, controlat cu placebo, în care nici femeile participante la studiu, nici medicii care administrează vaccinul nu vor ști care femei primesc placebo și care primesc vaccinul.

Dr. Kumar a declarat: ,,Apoi vom urmări și vom vedea câte femei din grupul placebo fac cancer și câte femei din grupul vaccinat fac cancer.

,,Sperăm și ne așteptăm ca zero, sau un număr foarte mic de femei din grupul de cancer din grupul vaccinat să facă cancer și un număr mai mare din grupul placebo” .

El a adăugat: ,,Am făcut exact același experiment pe șoareci. Am luat șoareci care au fost modificați genetic pentru a dezvolta cancer de sân. Aceștia sunt șoareci care, după ce se nasc, dacă îi lași în pace, dezvoltă automat cancer de sân. Jumătate dintre acești șoareci au fost vaccinați, iar cealaltă jumătate a avut un control” .

În cadrul tuturor studiilor pe animale, Dr. Kumar a spus că aproximativ o mie de șoareci au fost vaccinați.

El a spus: ,,Am constatat că 100% dintre șoarecii vaccinați au rămas fără cancer, în timp ce ceilalți au făcut cancer.

,,Este un tip de experiment pe care nu îl vezi în biologie, deoarece, în biologie, rareori ai un răspuns de 100 la sută. Ne-ar plăcea să vedem un răspuns de 100 la sută și la oameni”.

Dr. Kumar a subliniat că mai puține variabile afectează șoarecii, deoarece aceștia se află în același tip de cușcă și sunt hrăniți cu aceeași dietă, în timp ce femeile sunt toate diferite.

El a spus: ,,Dar chiar dacă obținem 80, 90 la sută [în viitoarele teste pe oameni], tot este spectaculos” .

Citește și

Profesorii de la Harvard au descoperit secretul tinereții vesnice

Ce reguli de circulație trebuie să respecți pentru a fi în siguranță în trafic

VIDEO. Croazieră de coșmar. Au ajuns în port chiar când avea loc o vânătoare de balene