• Sorana Cîrstea este pusă la zid pe internet, după o postare pe social-media în care îndemna la revenirea la masculinitate, la feminitate si la copilărie.
  • În ciuda furtunii de acuze, sportiva a câștigat aseară la Wimbledon meciul cu Tatjana Maria și s-a calificat în turul doi, unde dă peste Jelena Ostapenko.
  • Daniel Nica, profeosr de etică: ,,S-au depășit deja niște limite și se depășesc în mod constant pentru că criticii profită de libertatea de exprimare.”

Sorana Cîrstea este pusă la zid pe internet, după o postare pe social-media în care îndemna la revenirea la masculinitate, la feminitate si la copilărie. În ciuda furtunii de acuze, sportiva a câștigat aseară la Wimbledon meciul cu nemțoaica Tatjana Maria și s-a calificat în turul doi, unde dă peste Jelena Ostapenko. În turul doi au mai ajuns și româncele Ana Bogdan şi Jaqueline Cristian.

Invitat la emisiunea ȘTIU, pe Aleph News profesorul de etică și gândire critică Daniel Nica, spune despre criticii Soranei că sunt doar activiști, nu niște oameni care vor să discute ceva, în fond.

„Ceea ce a spus Sorana Cîrstea este un lucru controversat. Atenție, este un lucru controversat în ziua de astăzi, într-un moment în care centrul, adică acel spațiu în care afirmațiile sunt considerate moderate, s-a deplasat foarte mult. Ceea ce era considerat moderat acum 20 sau 30 de ani, nu mai este deloc considerat așa. S-a mutat în ceea ce noi obișnuim să numim stânga, spre ceea ce obișnuim să numim, să nu spun stânga, acest centru. Încât afirmațiile care nu erau absolut deloc controversate au ajuns să fie acum controversate. Dar hai să luăm lucrurile așa cum sunt. Sunt controversate, dar până la urmă, care este valoarea libertății de exprimare? Să spui lucruri convenabile, lucruri comode, lucruri cu care toți sunt de acord? Nu cumva sensul idealului acestei libertăți este inconfortabil?”, spune Daniel Nica.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Potrivit profesorului libertatea de exprimare este tocmai protejarea lucrurile care sunt controversate, care sunt incomode. De aceea consideră că s-a ajuns la un val de ură și la o disproporție mare între discurs și reacții, iar ceea ce se contestă este un anumit ideal de feminitate sau un anumit ideal de masculinitate.

„Deci, de ce e feminitatea ceva rău? Dacă e să luăm, teoretic vorbind, în cel mai general mod posibil, un semnificant flotant, adică e ceva în care fiecare pune ceva. Feministele pun ceva în feminitate, oamenii mai tradiționali pun ceva în feminitate, liberalii pun ceva în feminitate. Lucrurile pot fi discutate de aici, de la faptul că vorbești în termenii ăștia mai degrabă vagi, până la valul imens de revărsare de ură. E o distanță foarte mare și s-au depășit niște limite și se depășesc în continuare.

Și de ce se depășesc în continuare? Pentru că acei activiști, de pe urma libertății de exprimare, profită, dar pentru libertatea de exprimare, este o scară pe care o rup după ce s-au cățărat pe ea la un nivel superior. Adică se folosesc de această scară. Sunt foarte vocali până în punctul în care își anihilează niște adversari, după care nu mai vor să audă de libertatea de exprimare. Le convine mai degrabă un model al cenzurii, un model al poliției gândirii. Un model al gândirii corecte. Nu asta înseamnă de fapt o societate deschisă, în care supunem totul discuției? Societatea deschisă este cea în care știm dinainte care este adevărul ultim? Bun, poate să fie o societate deschisă, cea în care știi care este adevărul. Că de-aia ai o societate bazată pe credință, nu pe dezbateri. „, concluzionează Daniel Nica.

Citește și

VIDEO. Olanda, lovită de cea mai puternică furtună de vară înregistrată vreodată. Momentul în care o rulotă este luată de vânt

FOTO. Un loc pentru femei, făcut de femei: Satul în care nu locuiește niciun bărbat

Împușcăturile în masă din SUA au ucis 10 persoane și au rănit alte aproape 40 în ultimele zile