- 95% din teritoriile de pe planetă prezintă, la momentul actual, o formă de activitate umană.
- Statisticile nu includ Antarctica, deși omul și-a pus amprenta chiar și acolo.
- Dan Trifu: Când omul exploatează Pământul, nu se gândește la viitorul copiilor lui.
Te-ai întrebat vreodată cât la sută din suprafața Pământului a fost exploatată de om într-un fel sau altul? Cercetările arată că 95% din teritoriile de pe Terra prezintă, la momentul actual, cel puțin o formă de activitate umană. Studiile nu includ Antarctica, deși, chiar și acolo, omul și-a pus amprenta. îți spune
Dan Trifu, activist de mediu: „Este destul de tragic ceea ce se întâmplă și vedeți. Această expansiune de fapt a căutării de resurse a dus la toate aceste probleme de afectare a pământului, de utilizare a suprafeței pământului. Deocamdată nu deținem tehnologiile, zone acvatice adânci, că altfel ne imaginăm cu toții că probabil ajungem undeva și pe fundul oceanelor și o să exploatăm.”
În 2023, barajul Kakhovka din Ucraina a fost distrus. În deșertul din Abu Dhabi, a fost construită cea mai mare centrală solară din lume.
Cătălina Rădulescu, activist de mediu: „Practic, noi acum ar trebui să ne gândim că în cazul în care nu vom stopa de urgență toate aceste proiecte și războaie care generează o poluare periculoasă și care schimbă radical fața planetei Ractic, nepoții noștri probabil că nu vor mai avea ce să moștenească. Va fi o planetă relativ distrusă, iar virulența fenomenelor meteo din ultima vreme și frecvența acestor fenomene meteo radicale, adică aproape catastrofice ne da un indiciu despre cum va arăta planeta asta după 2050, dacă nu se iau toate măsurile necesare acum.”
Citește și