- Mulți trebuie să-și reducă amprenta de carbon pentru a combate schimbările climatice.
- În țările cu emisii mari, acest lucru ar putea fi dificil – în SUA, Canada și Australia, emisiile pe cap de locuitor sunt în jur de 16-17 tone de CO2e pe an.
- În viitor, schimbările necesare pentru a reduce emisiile la niveluri mai sigure ar include îmbunătățiri în transportul public, utilizarea surselor de energie regenerabilă.
Mulți trebuie să-și reducă amprenta de carbon pentru a combate schimbările climatice. Cum arată un stil de viață cu emisii reduse de carbon și cum îl pui în practică prin alegeri personale? Carys Mainprize și-a propus să trăiască cu două tone de carbon în următorul an, echivalentul a aproximativ jumătate din media anuală a emisiilor unei mașini pe benzină din SUA, scrie BBC.
Advertisment
Amprenta medie anuală a consumului pe persoană în Marea Britanie depășește de patru ori obiectivul ei: 8,5 tone de CO2e, care include CO2, metan și alte gaze cu efect de seră.
Mainprize, un ofițer de comunicare în domeniul schimbărilor climatice, a început să cerceteze amprenta de carbon a tot ce consumă. Ea a vrut să știe ce este necesar și dacă este posibil să trăiești în Marea Britanie cu o amprentă de carbon aproximativ egală cu cea pe care toți trebuie să o atingem în următorul deceniu pentru a evita efectele grave ale schimbărilor climatice.
Recomandări
Mulți doresc să participe la combaterea schimbărilor climatice, dar viața cu emisii scăzute de carbon poate fi dificilă, implicând schimbări majore în viața de zi cu zi, în special pentru cei mai bogați.
Experimente precum cel al lui Mainprize pot ajuta la ilustrarea unei societăți durabile și a schimbărilor necesare la scară largă pentru a atinge acest obiectiv.
Cum ar arăta lumea dacă cei care emit în prezent mult ar reuși să-și reducă emisiile la un nivel mai mic?
În țările cu emisii mari, acest lucru ar putea fi dificil – în SUA, Canada și Australia, emisiile pe cap de locuitor sunt în jur de 16-17 tone de CO2e pe an.
Potrivit unor rapoarte, până în 2030, media globală a emisiilor trebuie să se situeze la doar 2,3 tone de CO2 pe an pentru a menține încălzirea globală sub 1,5°C. Până în 2040, emisiile pe cap de locuitor generate de stilul de viață ar trebui să fie de 1,4 tone de CO2, iar până în 2050, de doar 0,7 tone de CO2.
Aceste lupte încercări arată natura sistemică a problemei climatice: este dificil să trăiești cu emisii scăzute de carbon dacă produsele, societatea și infrastructura din jurul tău au emisii ridicate. Este necesară schimbarea nu doar a comportamentului individual, ci și a sistemelor.
Deși o lume cu emisii reduse de dioxid de carbon ar implica schimbări majore în stilul nostru de viață, există posibilitatea ca aceste schimbări să aducă și beneficii semnificative pentru sănătatea noastră.
Transportul
Una dintre schimbările importante ar fi în ceea ce privește modul de transport. Modificările urmăresc trecerea la transportul public de înaltă calitate, alimentat cu energie regenerabilă și completat de ciclism, mersul pe jos și alte forme de mobilitate activă. Aceasta ar duce la o reducere semnificativă a emisiilor generate de mașinile private și ar promova activitatea fizică, benefică pentru sănătate.
Planificarea urbană ar trebui să se concentreze pe crearea unor spații mai prietenoase pentru pietoni și cicliști, și ar putea implica și o reducere substanțială a numărului de zboruri cu avionul în favoarea trenurilor de mare viteză și a serviciilor de trenuri de noapte.
Locuințele
În ceea ce privește locuințele, sunt necesare necesare investiții masive în eficiența energetică a acestora. Renovarea eficientă a locuințelor ar aduce beneficii atât în ceea ce privește economiile de energie și reducerea emisiilor de dioxid de carbon, cât și în ceea ce privește economiile financiare pentru gospodării și crearea de locuri de muncă în industria de renovare.
Alimentația
În alimentație, trecerea la o dietă bazată pe plante ar avea un impact semnificativ în reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Alegerea de proteine vegetale în locul cărnii și a lactatelor poate fi mai accesibilă și mai ieftină și ar putea aduce beneficii atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru mediul înconjurător.
De asemenea, s-ar putea promova conceptul de „drept la reparație”, pentru a încuraja repararea produselor și reducerea cantității de deșeuri generate de consumul excesiv.
Munca într-o lume cu emisii reduse de dioxid de carbon ar putea suferi și ea modificări. Contractele de muncă ar deveni mai flexibile, cu un accent crescut pe munca de acasă și pe ore mai scurte. Cu toate acestea, se estimează că trecerea la o economie ecologică ar putea crea și un număr semnificativ de locuri de muncă.
Este important de menționat că schimbările necesare pentru a atinge o lume cu emisii reduse de dioxid de carbon nu trebuie să ducă neapărat la un nivel de trai mai scăzută. Cercetările arată că utilizarea excesivă a energiei și a resurselor nu este neapărat asociată cu un nivel mai ridicat de bunăstare. Prin urmare, schimbările propuse ar putea aduce beneficii semnificative în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea noastră, fără a modifica confortul și calitatea vieții.
Citește și:
- „Earthrise”: Fotografia care a declanșat o mișcare de mediu și a dus la apariția Zilei Pământului
- FOTO. Cum arată interiorul unui iaht de 3,7 milioane de dolari? Vasul are trei dormitoare și zonă pentru petreceri
- „Killers of the Flower Moon”, ovaționat timp de nouă minute la Cannes. Criticii spun că filmul este o „capodoperă”
Partenerii noștri