• O gaură neagră „scăpată de sub control”care străbate universul este ceva ce nu s-a mai văzut până acum, au declarat oamenii de știință.
  • Obiectul a apărut pentru prima dată sub forma unor „zgârieturi”pe imaginile obținute de Telescopul spațial Hubble al Nasa.
  • Este vorba despre o gaură neagră, care a fost aruncată din galaxia de origine și care străbate cosmosul, lăsând în urma sa o dâră de stele.

O gaură neagră „scăpată de sub control” care străbate universul este ceva ce nu s-a mai văzut până acum, au declarat oamenii de știință. Obiectul a apărut pentru prima dată sub forma unor „zgârieturi” pe imaginile obținute de Telescopul spațial Hubble al Nasa, scrie The Independent.

Dar oamenii de știință cred acum că este vorba despre o gaură neagră, care a fost aruncată din galaxia sa de origine și care străbate cosmosul, lăsând în urma sa o dâră de stele.
„Credem că vedem o dâră în spatele găurii negre, unde gazul se răcește și este capabil să formeze stele. Așadar, ne uităm la formarea de stele în urma găurii negre”, a declarat Pieter van Dokkum de la Universitatea Yale.

„Ceea ce vedem este urmarea. La fel ca urma unei nave, noi vedem urma găurii negre”.
Profesorul Van Dokkum a observat descoperirea accidentală în imagini de la telescopul Hubble și le-a documentat într-o nouă lucrare, „A Candidate Runaway Supermassive Black Hole Identified by Shocks and Star Formation in its Wake”, publicată în The Astrophysical Journal Letters.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

Gaura neagră cântărește cât 20 de milioane de sori și se deplasează atât de repede încât, dacă s-ar afla în sistemul nostru solar, ar parcurge distanța dintre Pământ și Lună în 14 minute. În spatele ei se află o dâră de stele care se întinde pe o distanță de 200.000 de ani lumină, de două ori mai mare decât galaxia noastră Calea Lactee.

Se crede că aceste stele s-au format atunci când gaura neagră a străbătut spațiul, comprimând gazul care apoi se condensează și formează stelele. Oamenii de știință cred că acest lucru se întâmplă pentru că gaura neagră se mișcă atât de repede prin acel gaz încât îl șochează – dar încă nu știu exact cum funcționează acest lucru.

Citește și