• Oamenii de știință au făcut un progres promițător” în vederea dezvoltării unui vaccin universal pentru a combate COVID-19 și răceala comună.
  • Cercetătorii de la Institutul Francis Crick din Londra au descoperit că o anumită zonă a proteinei spike a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19 este o țintă bună pentru un vaccin care ar putea oferi protecție împotriva tuturor variantelor COVID-19 și a răcelii comune.
  • Dezvoltarea unui vaccin care să protejeze împotriva mai multor coronavirusuri diferite reprezintă o provocare uriașă, au spus ei.

Oamenii de știință au făcut un progres promițător” în vederea dezvoltării unui vaccin universal pentru a combate COVID-19 și răceala comună.

Cercetătorii de la Institutul Francis Crick din Londra au descoperit că o anumită zonă a proteinei spike a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19 este o țintă bună pentru un vaccin care ar putea oferi protecție împotriva tuturor variantelor COVID-19 și a răcelii comune.

Dezvoltarea unui vaccin care să protejeze împotriva mai multor coronavirusuri diferite reprezintă o provocare uriașă, au spus ei, deoarece această familie de virusuri are multe diferențe esențiale, suferă frecvent mutații și, în general, induce o protecție incompletă împotriva reinfectării.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Acesta este motivul pentru care oamenii pot contracta în mod repetat răceli comune și pentru care este posibil să fie infectați de mai multe ori cu diferite variante de SARS-CoV-2.

Potrivit oamenilor de știință, un vaccin universal împotriva coronavirusului ar trebui să declanșeze anticorpi care să recunoască și să neutralizeze o serie de coronavirusuri, împiedicând virusul să pătrundă în celulele gazdei și să se reproducă.

În noul studiu, cercetătorii au analizat dacă anticorpii care vizează subunitatea S2″ a proteinei Sars-CoV-2 care formează spike, neutralizează și alte coronavirusuri. Cercetătorii au descoperit că, după ce au vaccinat șoarecii cu SARS-CoV-2 S2, aceștia au creat anticorpi capabili să neutralizeze o serie de alte coronavirusuri animale și umane.

Printre acestea s-au numărat coronavirusul răcelii comune HCoV-OC43, tulpina originală a SARS-CoV-2, mutantul D614G care a dominat în primul val, Alpha, Beta, Delta, Omicron original și două coronavirusuri de liliac. Descoperirile sunt publicate în revista Science Translational Medicine.

Zona S2 a proteinei spike este o țintă promițătoare pentru un potențial vaccin, deoarece această zonă este mult mai asemănătoare între diferitele coronavirusuri decât zona S1″, a declarat Kevin Ng, coautorul primului autor al studiului, de la Institutul Francis Crick. Este mai puțin supusă mutațiilor și prin urmare, un vaccin care vizează această zonă ar trebui să fie mai robust”.

Până în prezent, zona S2 a proteinei spike a fost trecută cu vederea ca bază potențială pentru vaccinare, au spus cercetătorii.

George Kassiotis, autorul corespondent și liderul principal al grupului de la Institutul Francis Crick, a declarat: Așteptarea pentru un vaccin care vizează zona S2 este că ar putea oferi o anumită protecție împotriva tuturor coronavirusurilor actuale, precum și a celor viitoare.

Acest lucru diferă de vaccinurile care vizează zona S1, mai variabilă, care, deși sunt eficiente împotriva variantei corespunzătoare împotriva căreia sunt concepute, sunt mai puțin capabile să vizeze alte variante sau o gamă largă de coronavirusuri. Mai sunt încă multe cercetări de făcut în timp ce continuăm să testăm anticorpii S2 împotriva diferitelor coronavirusuri și să căutăm cea mai potrivită cale pentru a proiecta și testa un potențial vaccin.”

Cercetătorii își vor continua activitatea studiind potențialul unui vaccin care vizează zona S2 a proteinei spike și modul în care ar putea fi integrat cu vaccinurile licențiate în prezent.

Nikhil Faulkner, un coautor principal, tot de la Institutul Francis Crick, a declarat: În timp ce un potențial vaccin S2 nu ar împiedica oamenii să fie infectați, ideea este că ar pregăti sistemul lor imunitar pentru a răspunde la o viitoare infecție cu coronavirus. Sperăm că acest lucru ar oferi o protecție suficientă pentru a supraviețui unei infecții inițiale, în timpul căreia ar putea dezvolta o imunitate suplimentară specifică acelui virus.”

Prof. Penny Ward, profesor de medicină farmaceutică la King’s College London, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că un vaccin universal împotriva coronavirusului ar putea rezolva problema noilor valuri nesfârșite de boli cauzate de variante cu sensibilitate redusă la vaccin”.