• Oamenii de știință au dezvoltat o entitate care seamănă foarte mult cu un embrion uman timpuriu, fără a folosi spermatozoizi, ouă sau uter.
  • Această cercetare, publicată în revista Nature, este descrisă de echipa israeliană drept primul model de embrion „complet” pentru imitarea tuturor structurilor cheie care apar în embrionul timpuriu.
  • Cercetătorii subliniază că ar fi lipsit de etică, ilegal și de fapt imposibil să obții o sarcină folosind aceste modele de embrioni.

Oamenii de știință au dezvoltat o entitate care seamănă foarte mult cu un embrion uman timpuriu, fără a folosi spermatozoizi, ouă sau uter, scrie BBC.

Echipa Institutului Weizmann spune că „modelul lor de embrion”, realizat folosind celule stem, arată ca un „exemplu de manual” al unui embrion adevărat vechi de 14 zile. Embrionul a eliberat chiar și hormoni care au transformat un test de sarcină pozitiv în laborator.

Cercetarea embrionilor este plină de probleme legale, etice și tehnice. Acum însă, există un domeniu în dezvoltare rapidă care imită dezvoltarea naturală a embrionului. Această cercetare, publicată în revista Nature, este descrisă de echipa israeliană drept primul model de embrion „complet” pentru imitarea tuturor structurilor cheie care apar în embrionul timpuriu.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

„Aceasta este într-adevăr o imagine de manual a unui embrion uman de ziua 14”, spune profesorul Hanna, ceea ce „nu a fost făcut înainte”. În loc de spermatozoizi și ovule, materialul de pornire au fost celulele stem ale cărui ADN a fost reprogramat pentru a avea capacitatea de a deveni orice tip de țesut din organism.

Anumite substanțe chimice au fost folosite pentru a face aceste celule stem să devină patru tipuri de celule găsite în primele etape ale embrionului uman: celule epiblastice, care devin embrionul propriu-zis (sau fătul): celule trofoblaste, care devin placenta, celule hipoblastice, care devin sacul vitelin de susținere, celulele mezodermice extraembrionare. Un total de 120 dintre aceste celule au fost folosite.

Modelele de embrioni au fost lăsate să crească și să se dezvolte până când au fost comparabile cu un embrion la 14 zile după fertilizare. În multe țări, aceasta este limita legală pentru cercetarea normală a embrionilor.

Cercetătorii subliniază că ar fi lipsit de etică, ilegal și de fapt imposibil să obții o sarcină folosind aceste modele de embrioni, deoarece asamblarea celor 120 de celule împreună depășește punctul în care un embrion s-ar putea implanta cu succes în mucoasa uterului.

Citește și: