• Un nou studiu modelează încetinirea Amon, sistemul de curenți atlantici.
  • Catastrofa ar putea avea loc intre 2025 și 2095.
  • Temperaturile ar scădea cu până la 30 de grade.

În urmă cu douăzeci de ani, filmul The Day After Tomorrow a descris o lume apocaliptică în care o mare parte a emisferei nordice s-a găsit îngropată sub gheață. Acest scenariu de dezastru a avut ca punct de plecare prăbușirea bruscă a Amocului, acronim care desemnează o componentă esențială a climei.

Un nou studiu publicat în revista Science Advances întărește îngrijorarea crescândă a oamenilor de știință cu privire la starea Amon.

Mai întăi, ce este AMOC și de ce trebuie să fim îngrijorați?

Amoc este un sistem de curenți oceanici și turbioane care reglează căldura emisferei nordice. El transportă apele calde de suprafață de la tropice până în nordul Oceanului Atlantic, unde se răcesc și se scufundă, înainte de a se întoarce spre sud în adâncurile oceanului!

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Amoc „ este un exemplu excelent de punct de răsturnare climatică ”, explică Andrew Watson, de la Universitatea din Exeter. Cu alte cuvinte, un sistem care ar putea atinge un punct de rupere și  duce la consecințe în cascadă pentru climă și ecosisteme. Amoc nu a fost niciodată atât de slab de mai bine de un mileniu,  încetinire cauzata de topiriea calotei de gheață Groenlandei. Un prim studiu publicat în 2011 considera că este „  puțin probabil ” un „ colaps brusc  înainte de de 2100  ”. ulterior mai multe studii au arătat că acest punct de vârf ar putea avea loc între 2025 și 2095!

Care ar fi concecințele?

În simulările efectuate de echipa de cercetători olandezi, ruptura s-ar produce cu o viteză atât de mare încât ar fi imposibil de adaptat. Consecințele unei astfel de tulburări: răcirea temperaturilor cu 10 până la 30 ° C și creșterea nivelului mării de peste 70 cm în anumite regiuni de coastă…

Pentru Ștefan Rahmstorf, de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, „ întrebarea de un miliard de dolari ” este cât de departe este punctul de rupere. „ Nu putem spune nimic despre orar, putem spune doar că ne îndreptăm spre acest punct de cotitură  ”, recunoaște René van Westen, unul dintre autorii studiului.

Citește și