Plasticul ar putea deveni un material comestibil pentru animalele marine. Ce descoperiri au făcut cercetătorii japonezi

Plasticul ar putea deveni un material comestibil pentru animalele marine. Cercetători japonezi de la Universitatea din Tokyo au creat un material plastic mult mai durabil, ușor de reciclat și care se descompune sub formă de hrană pentru pești.

Echipa de la Universitatea din Tokyo a descoperit un nou material plastic numit VPR. Este un tip avansat de rășină epoxidică, rezistent la temperatura camerei, dar se transformă la căldură. Pe deasupra este mai puțin fragil și mai dinamic, datorită unei molecule numite polirotaxan. VPR-ul este impresionant din testele de până acum. Dacă este zgâriat, se repară singur cu un minut de căldură la 150 °C. Dacă este turtit și apoi încălzit revine la forma sa inițială. Este mai rapid de auto-reparat și remodelat decât materialele actuale din plastic.

Cum poate ajuta la reducerea poluării

Vestea bună este că VPR poate fi reciclat chimic cu ușurință. Căldura și un anumit solvent îl dezintegrează până la componentele sale de bază, gata pentru reutilizare. Dacă ajunge în ocean, este mai puțin dăunător decât plasticul tradițional. După o lună în apă de mare, VPR se descompune și devine aliment pentru fauna marină.

Dincolo de asta, autorul principal al studiului, Shota Ando, spune că VPR poate revolutiona constructia de drumuri si poduri, datorita capacitatii sale de regenerare si de asemenea poate revolutiona productia de autoturisme bazate pe acest material plastic.

Citește și

Exit mobile version