• Peste 6 milioane de americani suferă de Alzheimer.
  • Primul medicament care contribuie la încetinirea bolii s-a lansat anul trecut.
  • Deși a trecut un an de la lansarea sa, accesul la tratament este limitat.

Primul medicament care s-a demonstrat că încetinește boala Alzheimer a ajuns pe piața americană în urmă cu mai bine de un an, dar vânzările au întârziat. Marilor sisteme spitalicești le-a luat luni de zile pentru a începe să îl utilizeze, iar unele companii de asigurări au refuzat acoperirea, scrie AP News.

De asemenea, medicii se așteaptă ca unii pacienți să ezite să ia Leqembi din cauza impactului limitat și a potențialelor efecte secundare. Ei spun că va dura ani de zile pentru a învăța cum să implementeze cel mai bine medicamentul și că trebuie să se lucreze pentru a îmbunătăți diagnosticarea.

„Acesta este începutul unei călătorii foarte interesante”, a declarat Dr. Ambar Kulshreshtha, un medic de familie din suburbia Atlanta, care se concentrează pe pacienții cu demență.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Peste 6 milioane de americani și alte milioane în întreaga lume suferă de boala Alzheimer, cea mai frecventă cauză a demenței. Nu există un tratament, dar Leqembi elimină o proteină lipicioasă a creierului numită amiloid, care este un indicator cheie al bolii Alzheimer. Studiile au arătat că poate întârzia progresia bolii cu câteva luni atunci când este administrat persoanelor cu simptome ușoare. Unii experți spun că întârzierea poate fi prea subtilă pentru ca pacienții să o observe.

De asemenea, medicamentul poate provoca umflarea și sângerarea creierului. Pacienții au nevoie de scanări regulate ale creierului pentru a monitoriza acest lucru.

Producătorul medicamentului, compania japoneză Eisai, se aștepta inițial ca până la sfârșitul lunii martie să aibă 10.000 de pacienți care să ia medicamentul intravenos. De atunci, Directorii companiei au renunțat la această proiecție, deși spun că vânzările sunt în creștere.

Sistemul de sănătate Cedars-Sinai din Los Angeles a început să administreze medicamentul la începutul lunii martie. Pentru a ajunge acolo a fost nevoie de luni de zile de întâlniri pentru a pune la punct un plan de coordonare a diagnosticului, a tratamentului și apoi a monitorizării pentru probleme.

Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, a început să folosească Leqembi în octombrie, dar numai pentru pacienții care locuiesc pe o rază de 100 de mile, astfel încât să poată ajunge rapid la ei dacă dezvoltă simptome de efecte secundare. Medicii evaluează între trei și cinci pacienți în fiecare săptămână pentru un potențial tratament, a declarat Dr. Ron Petersen, expert în Alzheimer.

Sistemele de sănătate încearcă încă să înțeleagă cum funcționează acoperirea medicamentelor, a perfuziilor și a scanărilor necesare, astfel încât pacienții să nu rămână cu facturi. Aceasta este o variabilă semnificativă pentru un medicament care poate costa mai mult de 26.000 de dolari pe an. O purtătoare de cuvânt a Eisai a declarat că aproape trei sferturi din planurile comerciale din SUA acoperă medicamentul în afara Medicare.

Începerea tratamentelor la timp rămâne o altă provocare. Texas Neurology a avut 60 de pacienți examinați ca posibili candidați pentru Leqembi și aflați pe o listă de așteptare atunci când medicamentul a fost lansat anul trecut. Doar opt au început în cele din urmă tratamentul. Restul fie au refuzat să îl ia, fie avansaseră dincolo de faza ușoară a bolii atunci când au fost reevaluate, a declarat directorul general David Evans.

Dacă oamenii menționează probleme de memorie, medicii trebuie să excludă cauzele reversibile, cum ar fi probleme tiroidiene, deficiențe de vitamine, probleme de medicație sau depresie, a spus Kulshreshtha. Apoi, testele de memorie pentru demență pot dura câteva vizite.

Unii pacienți pot fi neeligibili pentru Leqembi deoarece ar intra în conflict cu medicamentele pe care le iau deja pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale. Iar apoi, obținerea unei consultații la un neurolog care să prescrie medicamentul poate dura luni de zile.

Cei care reușesc să ajungă la prima perfuzie spun că procesul de tratament este ușor de gestionat.

Charles Clegg a terminat recent cea de-a 13-a perfuzie Leqembi. Locuitorul din Salem, Alabama, vizitează un centru de tratament aflat la numai 15 minute de casa sa. Clegg și soția sa, Carol, spun că nu a avut efecte secundare, iar memoria sa pe termen scurt s-a îmbunătățit.

Accesul la tratament se poate îmbunătăți în timp. FDA analizează un alt tratament potențial care vizează proteina amiloidă, donanemab de la Eli Lilly and Co. Eisai plănuiește să solicite aprobarea unei versiuni injectabile a Leqembi, care ar fi mai ușor de utilizat. Testele de sânge ar putea, în cele din urmă, să accelereze detectarea amiloidului.

Dar cercetătorii spun că mai este încă un drum lung de parcurs. Nu este clar ce cauzează boala Alzheimer și mulți cred că vor fi necesare tratamente combinate pentru a o opri.

„Mai avem încă multe de învățat despre Alzheimer”, a declarat Dr. Eric Widera, specialist în geriatrie la Universitatea California San Francisco. „Este complexă și este mult mai mult decât amiloid”.

Citește și