• Bacterii rezistente la antibiotice au fost descoperite chiar și în nori.
  • Un studiu franco-canadian dezvăluie că aceste bacterii ar putea călători astfel pe distanțe foarte mari.
  • Studiul nu oferă concluzii cu privire la efectele potențiale asupra sănătății ale răspândirii prin aer a bacteriilor purtătoare de gene de rezistență la antibiotice.

Un studiu franco-canadian dezvăluie că aceste bacterii ar putea călători astfel pe distanțe foarte mari, scrie Le Figaro.

Bacterii rezistente la antibiotice au fost descoperite chiar și în nori, călătorind cu vântul, uneori pe distanțe foarte mari, relevă un studiu franco-canadian. 

Bacteriile au fost transportate de vânt

„Aceste bacterii trăiesc de obicei pe frunze sau în sol ” , explică Florent Rossi, autorul principal al studiului, în timpul unui interviu telefonic pentru AFP vineri. 

Recomandări

A MURIT BELA KAROLYI
ACUZAȚII PESTE ACUZAȚII
CÂND E GATA RĂZBOIUL?
CUM RĂMÂNE CU MIGRANȚII
LIBANUL E ATACAT
ATAC LA CASA LUI BIBI

„Am descoperit că au fost duse de vânt în atmosferă și că pot călători pe distanțe lungi și chiar pot traversa globul la mare altitudine datorită norilor ” , adaugă el.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea Laval din Quebec și de la Universitatea Clermont Auvergne au prelevat probe folosind „aspiratoare” de mare viteză din norii care se formează deasupra Puy de Dôme, un vulcan latent din centrul Franței, între septembrie 2019 și octombrie 2021. De la stația de cercetare atmosferică așezată la 1.465 de metri, oamenii de știință au analizat aceste probe pentru gene de rezistență la antibiotice. Drept urmare, norii au conținut între 330 și mai mult de 30.000 de bacterii pe mililitru de apă, pentru o medie de aproximativ 8.000 de bacterii pe mililitru. 29 de subtipuri de gene de rezistență la antibiotice au fost identificate în bacterii.

,,Nu trebuie să te temi când mergi în ploaie” 

Odată cu utilizarea pe scară largă a antibioticelor în îngrijirea sănătății, dar și în agricultură, acest tip de tulpină reprezintă o „provocare majoră pentru sănătate la scară globală” , indică studiul. În mai multe rânduri, autoritățile mondiale din domeniul sănătății au evidențiat riscurile asociate acestor bacterii, care fac ca tratamentul anumitor infecții să fie din ce în ce mai complex.

Totuși, studiul nu oferă concluzii cu privire la efectele potențiale asupra sănătății ale răspândirii prin aer a bacteriilor purtătoare de gene de rezistență la antibiotice, estimând că doar 5-50% dintre aceste organisme ar putea fi vii și potențial active. 

„Atmosfera este foarte dură pentru bacterii, iar majoritatea celor pe care le-am găsit au fost bacterii de mediu” , mai puțin probabil să fie dăunătoare oamenilor, spune Florent Rossi. „Deci nu trebuie să ne fie frică atunci când mergem în ploaie” , adaugă în mod ironic cercetătorul că „nu știm dacă aceste gene pot fi transmise altor bacterii” .

Monitorizarea aprofundată a atmosferei ar putea, totuși, să facă posibilă localizarea regiunii de unde provin aceste bacterii și astfel „să limiteze dispersia lor” , sugerează cercetătorul, luând exemplul analizelor apelor uzate menite să detecteze prezența COVID-19 și a altor agenți patogeni. Studiul a fost publicat în numărul din martie al revistei Science of The Total Environment .

Citește și

Sora lui Meghan Markle susține că ea și prințul Harry au o relație toxică: „Ei sunt nesănătoși unul pentru celălalt”

FOTO. Noi imagini cu regele Charles al III-lea și regina consoartă au fost publicate de Palatul Buckingham. Ce poartă cuplul regal

Donator de spermă, oprit de instanță. Judecătorii au declarat că bărbatul a contribuit la producerea a 550-600 de copii