• Oamenii de știință de la Universitatea din Warwick și de la alte universități au studiat impactul pe care îl au piticele albe – stelele aflate la sfârșitul vieții care și-au consumat tot combustibilul – asupra sistemelor planetare.
  • Cercetătorii au declarat că Pământul va fi probabil înghițit de steaua noastră gazdă, Soarele.
  • Pentru noua cercetare, oamenii de știință au investigat schimbările de luminozitate ale stelelor timp de 17 ani, făcând lumină asupra modului în care aceste corpuri sunt perturbate.

Oamenii de știință de la Universitatea din Warwick și de la alte universități au studiat impactul pe care îl au piticele albe – stelele aflate la sfârșitul vieții care și-au consumat tot combustibilul – asupra sistemelor planetare, cum ar fi sistemul nostru solar, scrie The Guardian.

Atunci când asteroizii, lunile și planetele se apropie de piticele albe, gravitația uriașă a acestora sfâșie aceste corpuri planetare mici în bucăți din ce în ce mai mici, care continuă să se ciocnească, transformându-le în cele din urmă în praf.

În timp ce cercetătorii au declarat că Pământul va fi probabil înghițit de steaua noastră gazdă, Soarele, înainte de a deveni o pitică albă, restul sistemului nostru solar, inclusiv asteroizii dintre Marte și Jupiter, precum și lunile lui Jupiter, ar putea fi în cele din urmă mărunțite de Soare în forma unei stele albe.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Dr. Amornrat Aungwerojwit de la Universitatea Naresuan din Thailanda, care a condus studiul, a declarat: Amornrat Aungwerojwit, de la Universitatea Naresuan din Thailanda, care a condus studiul: Cercetările anterioare au arătat că atunci când asteroizii, lunile și planetele se apropie de pitice albe, gravitația uriașă a acestor stele sfâșie aceste corpuri planetare mici în bucăți din ce în ce mai mici”. Coliziunile dintre aceste bucăți le macină în cele din urmă în praf, care cade în cele din urmă în pitica albă, permițând cercetătorilor să determine din ce tip de material au fost făcute corpurile planetare originale.

Profesorul Boris Gaensicke, de la departamentul de fizică al Universității din Warwick, a declarat: Simplul fapt că putem detecta resturi de asteroizi, poate sateliți sau chiar planete care se învârt în jurul unei pitice albe la fiecare câteva ore este de-a dreptul uluitor, dar studiul nostru arată că comportamentul acestor sisteme poate evolua rapid, în câțiva ani. Deși credem că suntem pe drumul cel bun în studiile noastre, soarta acestor sisteme este mult mai complexă decât ne-am fi putut imagina vreodată.”

Pentru noua cercetare, oamenii de știință au investigat schimbările de luminozitate ale stelelor timp de 17 ani, făcând lumină asupra modului în care aceste corpuri sunt perturbate. Ei s-au concentrat asupra a trei pitice albe diferite, care s-au comportat toate foarte diferit.

Prima pitică albă studiată – cunoscută sub numele de ZTF J0328-1219 – părea stabilă și bine crescută” în ultimii ani, dar autorii au găsit dovezi ale unui eveniment catastrofal major în jurul anului 2010.

O altă stea – cunoscută sub numele de ZTF J0923+4236 – s-a dovedit că se întunecă neregulat la fiecare două luni și prezintă o variabilitate haotică la intervale de timp de câteva minute în timpul acestor stări de întunecare, înainte de a se ilumina din nou. A treia pitică albă analizată – WD 1145+017 – a fost demonstrată de Massachusetts Institute of Technology (MIT) în 2015 că se comportă aproape de predicțiile teoretice, cu variații vaste în ceea ce privește numărul, forma și adâncimea tranzitelor. În mod surprinzător, în acest ultim studiu, tranzitele au dispărut în totalitate.

Citește și