• Eclipsa va fi vizibilă în SUA începând cu 21 ora României și va traversa jumătatea de est a țării în 90 de minute.
  • Dispozitivul LightSound transformă intensitatea luminii în sunete, astfel nevăzătorii pot urmări eclipsa prin diversele sunete.
  • Peste 700 de dispozitive LightSound vor fi distribuite în Mexic, SUA și Canada pentru ca nevăzătorii să poată urmări eclipsa.

Pentru mulți, o eclipsă totală de soare este o ocazie unică în viață. Cercetătorii americani au făcut posibilă observarea fenomenului și nevăzătorilor, anunță Good.

S-a dezvăluit că cercetătorii de la Universitatea Harvard au dezvoltat un mic dispozitiv care va permite și persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere să experimenteze eclipsa prin ascultare. Această tehnologie nou descoperită, numită Lightsound, primește ca intrare lumina de la Soare și îi convertește intensitatea în tonuri muzicale. Deocamdată, acest proiect are ca obiectiv distribuirea a peste 750 de dispozitive gratuite către grupurile care găzduiesc evenimente legate de eclipsă.

Dispozitivul LightSound a fost creat în urma unei colaborări între Wanda Díaz-Merced, un astronom nevăzător, și astronomul Allyson Bieryla, de la Harvard. Diaz-Merched a vorbit pentru Associated Press (AP ) despre importanța dispozitivului și beneficiile acestuia pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Ea a declarat: „Cerul aparține tuturor. Și dacă acest eveniment este disponibil pentru restul lumii, trebuie să fie disponibil și pentru nevăzători. Vreau ca elevii să poată auzi eclipsa, să audă stelele.”

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Pe de altă parte, profesorul de la Bowling Green State University, Dr. Kate Dellenbusch, a arătat la 13 Action News cum funcționează acest dispozitiv. Demonstrând dispozitivul, ea a spus: „Dispozitivul are un fel de senzor de lumină pe cipul care se află în spatele găurii de acolo. Deci, acel senzor de lumină detectează cât de multă lumină este acolo, lovindu-l tot timpul și transformând-o în sunet, acesta având o tonalitate mai mare când este mai multă lumină și o tonalitate mai mică când este mai puțină lumină (sic).”

Citește și