- Astronomii au descoperit o stea pitică albă ciudată cu o cicatrice metalică pe suprafața sa – ultimul rămășiță a unei planete ghinioniste consumate de steaua ucigașă.
- Steaua pitică albă, numită WD 0816-310, este un morman superdens al unei stele moarte situat la 63 de ani lumină de Pământ. Astronomii presupuneau anterior că fragmentele de planete sau asteroizi dezintegrate și consumate de piticele albe sunt în cele din urmă distribuite uniform pe suprafețele lor.
- Dar observațiile noi ale resturilor de dimensiuni pământești ale stelei moarte, publicate pe 26 februarie în Jurnalul de Scrisori Astronomice, au relevat că resturile de la una dintre mesele sale au fost blocate în loc de câmpuri magnetice puternice, creând o dungă metalică întunecată pe suprafața sa.
Astronomii au descoperit o stea pitică albă ciudată cu o cicatrice metalică pe suprafața sa – ultimul rămășiță a unei planete ghinioniste consumate de steaua ucigașă. Steaua pitică albă, numită WD 0816-310, este un morman superdens al unei stele moarte situat la 63 de ani lumină de Pământ. Astronomii presupuneau anterior că fragmentele de planete sau asteroizi dezintegrate și consumate de piticele albe sunt în cele din urmă distribuite uniform pe suprafețele lor.
Astronomul Stefano Bagnulo, autorul principal al studiului și astronom la Observatorul și Planetariul Armagh din Irlanda de Nord, a declarat: „Este bine știut că unele pitice albe – cenușări care se răcesc încet ale stelelor ca Soarele nostru – își devorează bucăți din sistemele lor planetare. Acum am descoperit că câmpul magnetic al stelei joacă un rol cheie în acest proces, rezultând o cicatrice pe suprafața pitică albă”.
Stelele pitice albe se formează atunci când stelele cu masă între o zecime și opt ori masa Soarelui rămân fără combustibil pentru fuziunea nucleară. Când acest lucru se întâmplă, stelele își pierd straturile lor exterioare ca o coajă de fruct, dezvăluind un nucleu compact, dens, albăstrui, care se răcește încet în timp.
Despre 97% din stelele Căii Lactee, inclusiv Soarele, sunt menite să devină pitice albe, conform unui studiu din 2001 publicat în revista Publications of the Astronomical Society of the Pacific. Totuși, compozițiile și capacitățile acestor bile ultradense rămân misterioase în multe feluri.
Pentru a investiga WD 0816-310, cercetătorii au folosit Very Large Telescope din Chile pentru a monitoriza pitica albă timp de două luni. Au observat că pe măsură ce steaua zombie se rotea pe axa sa, metalele pe care telescopul le-a detectat s-au schimbat rapid și s-au potrivit cu schimbările în câmpul magnetic al piticei albe.