• Un ghețar important din nord-vestul Groenlandei interacționează cu mareele oceanice.
  • Observațiile efectuate de la ghețarul Petermann au dezvăluit că linia de sprijin a ghețarului se poate deplasa semnificativ pe măsură ce mareele intră și ies în fiecare zi.
  • Între 2016 și 2022, ciclurile mai calde ale mareelor au topit o gaură de 670 de metri înălțime în partea inferioară a ghețarului.

Un ghețar important din nord-vestul Groenlandei interacționează cu mareele oceanice, au anunțat luni oamenii de știință, ceea ce duce la o topire inexplicabilă până acum și la o creștere potențial mai rapidă a nivelului mării. Grupul de glaciologi de la Universitatea din California, Irvine și de la Jet Propulsion Laboratory al NASA a publicat luni studiul în Proceedings of the National Academy of Sciences, scrie CNN.

Observațiile efectuate pe ghețarul Petermann au dezvăluit că linia de sprijin a ghețarului – zona în care stratul de gheață începe să se extindă deasupra oceanului – se poate deplasa semnificativ pe măsură ce mareele intră și ies în fiecare zi. Linia de împământare a ghețarului Petermann „migrează între 2 și 6 kilometri pe măsură ce mareele intră și ies”, potrivit lui Enrico Ciracì, autorul principal al studiului și cercetător la UCI.

Punctul de vedere tradițional al oamenilor de știință era că linia de fundare nu a migrat odată cu mareele – iar acest lucru introduce o altă sursă majoră de topire care ar putea accelera creșterea nivelului mării.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Între 2016 și 2022, ciclurile mai calde ale mareelor au topit o gaură de 670 de metri înălțime în partea inferioară a ghețarului de-a lungul liniei de împământare – suficient de mare pentru ca două Statui ale Libertății să poată fi stivuite una peste alta în interiorul ei.

Cum ar putea evolua fenomenul

Fenomenul s-ar putea agrava în următorii ani și decenii, pe măsură ce temperaturile oceanelor vor crește. CNN a relatat recent că temperaturile de la suprafața mării au atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în această primăvară – o creștere care i-a alarmat pe oamenii de știință, care se tem că ar putea face parte dintr-o nouă tendință îngrijorătoare.

Studiul ridică și mai multe semne de întrebare pentru perspectiva deja îngrijorătoare a creșterii nivelului mării, care amenință coastele din întreaga lume. Potrivit NASA, topirea gheții din Groenlanda este cel mai mare contributor la creșterea nivelului mării, care s-a accelerat în ultimii ani. Însă proiecțiile actuale nu iau în calcul această contribuție nou descoperită, datorată interacțiunilor dintre gheață și mareele care se încălzesc.

„Aceste interacțiuni gheață-ocean fac ghețarii mai sensibili la încălzirea oceanelor”, a declarat într-un comunicat coautorul Eric Rignot, profesor la UCI și cercetător la NASA JPL. „Aceste dinamici nu sunt incluse în modele, iar dacă ar fi să le includem, ar crește proiecțiile privind creșterea nivelului mării cu până la 200% – nu doar pentru Petermann, ci pentru toți ghețarii care se termină în ocean, adică cea mai mare parte din nordul Groenlandei și toată Antarctica”.

Citește și