• Cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a detecta dacă o persoană era răcită pe baza tonului vocii sale.
  • Descoperirile sunt menite să diagnosticheze bolile prin telefon pentru a reduce la minimum programările medicale.
  • Tehnologia ar putea, de asemenea, să îngreuneze situația în care oamenii se dau bolnavi atunci când nu sunt bolnavi.

În timp ce cresc temerile cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra muncii, tehnologia ar putea contribui la împiedicarea angajaților să anunțe că sunt bolnavi atunci când, de fapt, sunt bine. Cercetătorii de la Institutul Național de Tehnologie Sardar Vallabhbhai din Surat, India, au analizat modelele vocale a 630 de germani – dintre care 111 erau răciți – în încercarea de a-i identifica pe cei care erau cu adevărat bolnavi, scrie Business Insider

Cum s-a desfășurat studiul

Studiul, după cum relatează The Economist, s-a folosit de ritmurile vocale detectate în vorbirea umană, care pot fi caracterizate ca fiind armonice care scad în amplitudine pe măsură ce frecvența lor crește.

Cercetătorii, conduși de inginerul electronist Pankaj Warule, au emis ipoteza că o răceală ar putea perturba acest tipar regulat.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
BEYONCE FACE SHOW LA VMA
MEGHAN FACE PARTENERIAT CU NETFLIX
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ

Ei au plasat apoi aceste componente în algoritmi de învățare automată pentru a identifica și studia diferențele de amplificare pentru a determina persoanele care au răcit.

Potrivit The Economist, subiecții au fost rugați să numere de la unu la 40 înainte de a descrie ce au făcut în weekend. Apoi li s-a spus să recite fabula lui Esop „Vântul din nord și soarele”, un text care s-a dovedit anterior popular pentru cercetătorii în domeniul foneticii.

Studiul a reușit să detecteze corect răceala în aproximativ 70% din cazuri.

Potrivit cercetătorilor, principala aplicație a rezultatelor a fost aceea de a putea identifica o răceală fără a fi nevoie de vizite costisitoare și care durează, la medic.

Dezvoltarea cercetătorilor în domeniul recunoașterii vorbirii este una dintre cele mai recente aplicații continue ale IA în domeniul medical.

Anul trecut, un grup de cercetători a reușit să folosească IA pentru a detecta boala Parkinson prin intermediul tiparelor de respirație ale pacienților.

Citește și