• Google a amânat lansarea planificată pentru această săptămână a chatbot-ului său generativ de inteligență artificială, Bard, în UE.
  • Această evoluție vine la mult timp după ce OpenAI a lansat o previzualizare gratuită pentru cercetare a chatbotului său rival, ChatGPT, fără a aplica limite privind locul din lume în care utilizatorii de internet îl pot accesa.
  • Nu se știe când ar putea avea loc o lansare în UE.

Google a amânat lansarea planificată pentru această săptămână a chatbot-ului său generativ de inteligență artificială, Bard, în Uniunea Europeană, potrivit Comisiei irlandeze pentru protecția datelor (DPC) – principala autoritate de protecție a datelor a gigantului tehnologic în regiune, scrie The Crunch.

Această evoluție, raportată pentru prima dată de Politico, vine la mult timp după ce OpenAI a lansat o previzualizare gratuită pentru cercetare (2022 noiembrie) a chatbotului său rival, ChatGPT, fără a aplica limite privind locul din lume în care utilizatorii de internet îl pot accesa.

Comisarul adjunct al DPC, Graham Doyle, a declarat astăzi că Google a informat ,,recent” autoritatea cu privire la intenția sa de a lansa Bard în UE ,,săptămâna aceasta”. Cu toate acestea, compania a precizat că nu a furnizat autorității de reglementare informații adecvate înainte de data planificată și că lansarea nu va avea loc acum în intervalul de timp prevăzut.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

,,DPC nu a avut nicio informare detaliată și nici nu a văzut o DPIA [evaluare a impactului asupra protecției datelor] sau orice altă documentație justificativă în acest moment”, a declarat Doyle.

,,De atunci, a căutat aceste informații în regim de urgență și a ridicat o serie de întrebări suplimentare privind protecția datelor cu Google, la care așteaptă un răspuns, iar Bard nu se va lansa acum în această săptămână. „

Nu se știe când ar putea avea loc o lansare în UE. Dar merită remarcat faptul că europenii au putut deja să folosească gratuit o tehnologie similară de model lingvistic mare (LLM) timp de câteva luni – deoarece OpenAI nu a limitat accesul la previzualizarea cercetării sale ChatGPT. (Bardul Google este, de asemenea, trivial de ușor de accesat de către utilizatorii din regiune dacă folosesc un VPN cu locația setată în SUA sau pe o altă piață unde instrumentul este disponibil).

De asemenea, DPC nu a oferit niciun detaliu cu privire la preocupările specifice pe care le-a exprimat față de Google în ceea ce privește Bard.

Alte APD din UE au identificat deja o serie de preocupări legate de protecția datelor legate de ChatGPT, care pot fi relevante și în cazul Google – inclusiv temeiul juridic invocat pentru prelucrarea datelor persoanelor pentru a antrena modelele de inteligență artificială LLM; respectarea cerințelor de transparență integrate în legile regionale privind protecția vieții private; și modul în care dezvoltatorii abordează alte aspecte problematice, cum ar fi dezinformarea generată de inteligența artificială (toate aceste chatbots cu inteligență artificială ,,halucinează”, după cum spun creatorii lor), precum și abordarea problemelor legate de siguranța copiilor și oferirea utilizatorilor din UE a drepturilor de acces la date (și de rectificare și/sau ștergere).

,,Chestiunea este în curs de examinare de către DPC și vom împărtăși informații cu colegii noștri DPA de îndată ce vom primi răspunsuri suplimentare la întrebările noastre” , a fost singurul comentariu public suplimentar oferit de Doyle.

În aprilie, autoritățile de protecție a datelor din UE au convenit să înființeze un grup operativ, prin intermediul Comitetului european pentru protecția datelor, pentru a-și coordona acțiunile de aplicare a legii privind ChatGPT. Așadar, se presupune că DPC intenționează să includă toate concluziile în acest efort, dacă este cazul.

ChatGPT, robotul de chat rival al OpenAI, a intrat rapid în atenția mai multor autorități de protecție a datelor din UE în această primăvară și a fost forțat pentru scurt timp să își suspende serviciile în Italia în aprilie, după o intervenție a autorității locale de protecție a datelor, Garante. (Spre deosebire de Google, OpenAI nu are sediul principal în niciun stat membru al UE, ceea ce înseamnă că toate APD-urile din UE sunt competente să intervină în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) al blocului comunitar dacă au motive de îngrijorare; în timp ce doar APD-ul irlandez este împuternicit să conducă supravegherea chatbot-ului Google).

Comisarul DPC, Helen Dixon, a criticat anterior interdicțiile pripite privind chatbot-urile cu inteligență artificială generativă – solicitând în aprilie ca organismele de reglementare să își dea seama cum să aplice normele blocului la această tehnologie înainte de a se grăbi cu interdicții.

Așadar, este remarcabil faptul că Irlanda nu a impus nicio interdicție dură, ci doar un grad necuantificat de întârziere, care este legat în mod explicit de informațiile inadecvate furnizate de Google (plus unele ,,întrebări nespecificate privind protecția datelor”).

Spre deosebire de intervenția Garante în cazul ChatGPT, europenii sunt în necunoștință de cauză în ceea ce privește natura preocupărilor pe care DPC le adresează Google. Prin urmare, nu există nicio modalitate de a evalua cât de substanțială ar putea fi această intervenție a autorității de reglementare irlandeze în ceea ce privește acest instrument puternic de inteligență artificială generativă. Sau, într-adevăr, dacă aceasta ar putea duce la obligarea Google să furnizeze informații comparabile cu OpenAI în materie de confidențialitate și mai mult control pentru utilizatori, așa cum s-a întâmplat în cazul ChatGPT după treaba din Italia. (Deși investigațiile privind conformitatea GDPR a acestuia din urmă rămân în curs de desfășurare în mai multe state membre ale UE).

Google a fost contactată pentru un răspuns la preocupările DPC.

Un purtător de cuvânt al companiei ne-a trimis o declarație:

,,Am declarat în luna mai că am vrut să facem Bard mai disponibil pe scară largă, inclusiv în Uniunea Europeană, și că vom face acest lucru în mod responsabil, după ce ne-am angajat cu experții, autoritățile de reglementare și factorii de decizie politică. Ca parte a acestui proces, am discutat cu autoritățile de reglementare în materie de confidențialitate pentru a răspunde la întrebările lor și pentru a asculta feedback-ul.”

Citește și

FOTO|VIDEO. O femeie soldat ia cu asalt tranșeele rusești de lângă Bahmut, în Ucraina. Cum a fost surprinsă de o cameră video

O femeie de 76 de ani, „moartă” în urma unui accident vascular, a fost găsită în viață la înmormântare

Analiză. Generalul Ben Hodges dezvăluie care va fi momentul culminant al contraofensivei Ucrainei împotriva Rusiei