• Cercetătorii britanici au creat o AI capabilă să găsească parole datorită sunetelor produse de tastatura unui computer.
  • Ei au creat un program capabil să determine ce tastă a unui computer este apăsată și să identifice fiecare cheie numai pe baza înregistrărilor audio.
  • De-a lungul timpului, AI a învățat să recunoască acustica fiecărei taste.

Cercetătorii britanici au creat o inteligență artificială capabilă să găsească parole datorită sunetelor produse de tastatura unui computer. Cu o precizie de peste 90%, acest program este capabil chiar să identifice un cod secret introdus în timpul unei videoconferințe.

Să spargi codurile computerului  pe baza sunetului tastelor este departe de a fi science-fiction. Un studiu publicat de Institutul de Inginerie Electrica și Electronica din Marea Britanie dezvăluie că este posibil să se identifice o parolă doar prin sunetul emis de tastele unui computer. Trei cercetători de la universitățile britanice Durham, Surrey și Royal Holloway din Londra au publicat acest studiu ca parte a atelierelor de lucru ale Simpozionului european privind securitatea și confidențialitatea, conform Le Figaro.

Ei au creat un program capabil să determine ce tastă a unui computer este apăsată și să identifice fiecare cheie în proporție de peste 90% numai pe baza înregistrărilor audio realizate de un smartphone sau în timpul unei videoconferințe. Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au înregistrat mai întâi cele 36 de taste ale unui laptop foarte popular: un MacBook Pro 2021. Fiecare număr, literă și semn a fost înregistrat de 25 de ori la rând cu degete diferite și presiune variabilă. Sunetele au fost preluate de un smartphone așezat lângă computer și, de asemenea, printr-un apel Zoom.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Inteligența artificială recunoaște acustica fiecărei taste

Înregistrările culese au fost apoi introduse în algoritmul programului. De-a lungul timpului, AI a învățat să recunoască acustica fiecărei taste. Acest sistem a fost apoi testat, cu rezultate impresionante. Programul este capabil să recunoască tasta potrivită în 95% din cazuri pentru sunetul preluat în timpul unui apel telefonic. Pentru o înregistrare audio realizată în timpul unei videoconferințe Zoom, inteligența artificială identifică cheia în 93% din cazuri. Chiar și când vine vorba de fraze complexe, AI reușește să le identifice perfect în nouă cazuri din zece.

În urma publicării acestui studiu, utilizatorii de internet din întreaga lume și-au împărtășit preocupările pe rețelele sociale. Folosit în scopuri rău intenționate, acest tip de program ar putea pune în pericol parolele persoanelor care lucrează în cafenele sau ale celor care folosesc în mod regulat instrumente de videoconferință.

Cercetătorii recomandă parole cu amprente sau recunoaștere facială

Cercetătorii britanici din spatele acestei lucrări spun că au făcut acest studiu pentru a avertiza asupra riscurilor atacurilor cibernetice în locurile publice. Pentru ei, instrumentele de videoconferință precum Zoom, smartphone-urile, camerele web și dispozitivele conectate cu microfoane încorporate sunt toate amenințări de luat în considerare.

Pentru a se proteja de atacurile acustice, oamenii de știință recomandă parole biometrice cu amprente sau recunoaștere facială, de exemplu. Este recomandată și utilizarea majusculelor în parole, deoarece activarea tastei Shift de pe o tastatură este greu de detectat într-o înregistrare. Altfel este posibil să optezi pentru sisteme de verificare în doi pași, combinând o parolă și trimiterea unui al doilea cod temporar prin telefon, SMS sau e-mail.

Citește și