• Banca de investiții Goldman Sachs a analizat ChatGPT-ul.
  • Goldman Sachs: Oamenii cu facultate pot fi înlocuiți de A.I.
  • Analiza a fost făcută pe 20.000 de taskuri în peste 900 de domenii.

Înainte, oamenii fără școală erau înlocuiți de tehnologie. Acum, cu avansul inteligenței artificiale, se va întâmpla exact opusul. Cel puțin așa sună avertismentul băncii de investiții Goldman Sachs, a doua cea mai mare din lume. Ei au analizat ChatGPT-ul lui OpenAI și au descoperit că oamenii cu facultate, care lucrează la birou și sunt foarte bine plătiți, sunt cei mai în pericol de a fi înlocuiți de inteligența artificială. Goldman Sachs a analizat aproape 20.000 de taskuri în peste 900 de domenii și a găsit dovezi cum că inteligența artificială poate să preia 80% din sarcinile care sunt atribuite oamenilor.

Joburi în Pericol

1. Experții HR
2. Avocații
3. Doctorii
4. Asistentele Medicale

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

Joburi în Siguranță

1. Sportivii
2. Tâmplarii
3. Muncitorii
4. Spălătorii de Vase

Cei mai expuși sunt experții HR, avocații, doctorii și asistentele medicale. Pe de altă parte, sportivii, tâmplarii, muncitorii și spălătorii de vase pot să stea liniștiți. Doar 4 din 100 de oameni care sunt în aceste domenii sunt în pericol să-și piardă joburile.

„Analiza noastră nu înseamnă că oamenii trebuie să se sperie că vor fi înlocuiți de inteligența artificială”, spun însă cei de la Goldman Sachs. Multinaționala Morgan Stanley este exemplul perfect. Firma folosește ChatGPT ca să proceseze peste 100.000 de documente interne în timp ce angajații au timp să găsească clienți noi și să construiască relații de afaceri – „lucru pe care inteligența artificială nu-l va putea face niciodată”.

Analiza lui Goldman Sachs a fost realizată pe 20.000 de taskuri în peste 900 de domenii. S-a descoperit că AI-ul poate să ducă la bun sfârșit 80% din taskurile pe care le fac americanii. Matematicienii, scriitorii, oamenii care lucrează în marketing și avocații sunt cei mai expuși. Sportivii, tâmplarii, spălătorii de vase și muncitorii sunt oamenii care nu au cum să fie înlocuiți de AI.

Citește și: