- În UE, companiile s-au grăbit să angajeze experți în securitate cibernetică.
- Sectorul energetic se situează sub sectoare precum transporturile, asistența medicală, sectorul bancar.
- În România, situația este asemănătoare.
Mii de atacuri cibernetice au „inundat” rețeaua energetică a Europei de la invazia Rusiei în Ucraina, iar un lider de top din industrie solicită ajutor, în timp ce oficialii și cercetătorii se tem că nu se iau suficiente măsuri.
Un raport recent al Agenției Internaționale a Energiei a constatat că numărul mediu de atacuri cibernetice împotriva serviciilor de utilități a crescut în fiecare săptămână cu peste 50%, și aicii vorbim între 2020 și 2022 – cu 1.101 atacuri săptămânale.
În UE, companiile s-au grăbit să angajeze experți în securitate cibernetică, în special în luna care a urmat asaltului Moscovei asupra Kievului. Totodată, un raport recent al agenției europene de securitate cibernetică ENISA a arătat că sectorul energetic se situează sub sectoare precum transporturile, asistența medicală, sectorul bancar, asta în ceea ce privește cheltuielile IT destinate securității cibernetice.
Cum stă România la acest capitol?
În România, situația este asemănătoare, 2023 a fost un an al ransomware-ului, continuând tendinţa din anii anteriori, ce s-a manifestat printr-un număr crescut de atacuri care au afectat numeroase companii şi au generat pierderi totalizând zeci de miliarde de dolari. Sectorul energetic a fost cel mai afectat și la noi și a înregistrat 31% din totalul atacurilor, urmat de transporturi, cu peste 22%, sectorul guvernamental şi cel al serviciilor publice (19%). Din punct de vedere al distribuţiei la nivel naţional, cele mai multe atacuri au vizat regiunea Bucureşti, cu aproape 40% din totalul ameninţărilor.
Citește și
- Elon Musk se vede cu președintele Israelului. Reprezentanții familiilor ostaticilor deținuți de Hamas sunt așteptați să se alăture întâlnirii
- Der Standard: Austria ar trebui să își ridice dreptul de veto în privința Schengen. Radu Carp: „Dacă România are o atitudine mai mult sau mai puțin prietenoasă, guvernul de la Viena nu schimbă părerea”
- Pe cine angajează Tim Cook? CEO-ul Apple: „Este un sentiment incredibil să lucrezi cu oameni care scot la iveală ce e mai bun din tine”