• Tehnologia ar putea diagnostica și afecțiuni precum prediabetul și hipertensiunea arterială.
  • Klick Labs a recrutat 267 de persoane pentru studiu.
  • Fiecare a înregistrat o frază pe telefonul său de șase ori pe zi timp de două săptămâni.

Oamenii ar putea fi diagnosticați cu diabet folosind puțin mai mult decât o scurtă înregistrare vocală de pe telefon, potrivit unui nou studiu. Folosind un eșantion audio de doar șase până la 10 secunde, împreună cu date de bază despre sănătate, cum ar fi vârsta, sexul, înălțimea și greutatea, oamenii de știință au creat un model AI care poate determina dacă cineva este diabetic cu o acuratețe de aproape 90%, scrie Sky News.

Klick Labs a recrutat 267 de persoane pentru studiu, inclusiv unele deja diagnosticate cu diabet de tip doi. Fiecare a fost rugat să înregistreze o frază pe telefonul său de șase ori pe zi timp de două săptămâni, iar echipa a folosit AI pentru a analiza mai mult de 18.000 de mostre căutând diferențe acustice între diabetici și non-diabetici.

Acestea au inclus modificări ale tonului cauzate de diabetul de tip doi care nu pot fi percepute de urechea umană. Modelul a avut o rată de acuratețe de 89% pentru femei și 86% pentru bărbați. Autorul studiului, Jaycee Kaufman, a spus că rezultatele ar putea „transforma” modul în care oamenii sunt testați pentru diabet.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
UN „GO TO HELL” FESTIV
ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?

În Marea Britanie, peste 90% dintre adulții cu diabet zaharat au tipul doi – dar mulți trec ani de zile fără să-și dea seama, deoarece simptomele pot fi generale sau inexistente. Pentru a fi testați pentru afecțiune, oamenii necesită de obicei o vizită la medicul de familie și analize de urină și sânge.

Kaufman a spus: „Metodele actuale de detectare pot necesita mult timp, călătorii și costuri. Tehnologia vocală are potențialul de a elimina în totalitate aceste bariere”.

Cercetările anterioare au descoperit că înregistrările vocale – în combinație cu inteligența artificială – pot fi folosite pentru a diagnostica alte boli, inclusiv COVID-19. Klick Labs consideră că tehnologia ar putea diagnostica și afecțiuni precum prediabetul și hipertensiunea arterială.

Citește și: