• Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion au constatat că peștișorii aurii au fost capabili să deplaseze FOV-ul în medii necunoscute, ajungând la țintă indiferent de punctul lor de plecare.
  • „Peștii aurii au capacitatea cognitivă de a învăța o sarcină complexă într-un mediu complet diferit de cel în care au crescut.”

Oamenii de știință învață peștișorii aurii să conducă, conform unui studiu care oferă noi informații despre capacitatea animalelor de a naviga.

Pentru studiul publicat în revista Behavioural Brain Research, peștii au fost antrenați să folosească o platformă cu roți, denumită Fish Operated Vehicle (vehicul operat de pești). FOV-ul a putut fi condus și i s-a putut schimba cursul ca reacție la mișcările peștilor în interiorul unui rezervor de apă.

Sarcina lor era să „conducă” vehiculul robotizat spre o țintă care putea fi observată prin pereții acvariului. Vehiculul a fost echipat cu un dispozitiv lidar, prescurtare de la light detection and ranging, o tehnologie de teledetecție care utilizează lasere pentru a colecta date despre locația sa la sol și despre locația peștelui în interiorul acvariului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cercetătorii, de la Universitatea Ben-Gurion, au constatat că peștișorii aurii au fost capabili să deplaseze FOV-ul în medii necunoscute, ajungând la țintă „indiferent de punctul lor de plecare, totul în timp ce evitau fundături și corectau inexactitățile de localizare”.

Peștii aurii din acvariu au fost plasați într-o arenă de testare și au primit sarcina de a se deplasa spre o țintă. După ce au atins cu succes ținta, au primit o recompensă sub formă de pelete de mâncare. Cercetătorii au declarat că, după câteva zile de antrenament, peștii au reușit să treacă pe lângă obstacole, cum ar fi pereții, relatează The Washington Post.

„Studiul sugerează că abilitatea de navigare este universală, mai degrabă decât specifică mediului”, a declarat Shachar Givon, unul dintre autorii studiului, într-un comunicat. „Acesta arată că peștii aurii au capacitatea cognitivă de a învăța o sarcină complexă într-un mediu complet diferit de cel în care au crescut.”

FOV-ul israelian nu este prima mașină din lume condusă de pești. În 2014, un laborator de design din Olanda a montat un acvariu de pești pe un vehicul care a fost dotat cu o cameră web. Camera a reușit să urmărească peștii și să traducă mișcările lor în direcții pentru kart. Un videoclip de demonstrație a prototipului arăta cum vehiculul se mișca în salturi, în timp ce peștii înotau dintr-o parte în alta a acvariului.

Experimentele de conducere au fost realizate și cu alte animale, inclusiv șobolani și, se pare, și câini. Navigarea este o abilitate critică pentru supraviețuirea animalelor, iar cercetătorii israelieni spun că demonstrarea faptului că un pește are capacitatea cognitivă de a naviga în afara mediului său natural „sugerează universalitatea modului în care este reprezentat spațiul în diferite medii”.