• Supravegherea video algoritmică face proiectul unui nou test la Paris.
  • SNCF și RATP au fost autorizeze să utilizeze camerele cu ocazia unui meci de fotbal și a unui concert.
  • Imaginile filmate sunt analizate în timp real prin software programat și păstrate timp de 12 luni.
  • Un raport al Senatului pune la îndoială că acest program de supraveghere va fi gata până la JO.

Atenție, ești filmat. Asta dacă ești la Paris în acest weekend. Îți vorbesc despre supravegherea video algoritmică. Cu ocazia a două evenimente care vor strânge un număr mare de fani, autoritățile vor efectua noi teste. Un prim test al acestei tehnologii, autorizat pe bază experimentală de legea Jocurilor Olimpice, fusese deja efectuat în luna martie.

Prefectura de poliție din Paris a autorizat SNCF și RATP să experimenteze supravegherea video algoritmică (VSA) de vineri până luni, cu ocazia unui concert la Défense Arena și a meciului de fotbal dintre Paris Saint-Germain ( PSG) și Olympique Lyonnais (OL). VSA, numită uneori și „supraveghere video inteligentă”, constă în a avea imagini de la camerele de supraveghere video analizate în timp real prin software programat pentru a detecta anumite evenimente specifice.

Decretul precizează că „Operațiunile de colectare, consultare, comunicare, modificare și ștergere a imaginilor supuse analizei algoritmice, precum și rapoartele generate de prelucrare sunt supuse înregistrării. Aceste date sunt păstrate timp de douăsprezece luni ”. Panouri informative și afișe au fost instalate la intrările și ieșirile din zonele de experimentare.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Folosirea acestei tehnologii în timpul Jocurilor Olimpice, a stârnit numeroase dezbateri privind confidențialitatea, dar autoritățile spun că aceasta va fi dislocată doar într-un mod limitat. Un raport al Senatului din 10 aprilie a pus la îndoială faptul că tehnologia ar putea fi pe deplin operațională până la deschiderea Jocurilor. Recunoașterea facială este deja folosită în Franța în anumite cazuri, dar nu este inclusă în experimentul VSA în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 și a altor evenimente publice mari care prezintă un risc de securitate.

Citește și