• Oamenii de știință de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL) au descoperit un electrolit care poate fi instalat în interiorul craniului fără a afecta creierul.
  • Acesta le va permite medicilor să efectueze operații minim invazive la pacienții care suferă de epilepsie și de diverse alte afecțiuni cerebrale.
  • Dispozitivul se poate introduce printr-o mică gaură în craniu și apoi se poate deschide ușor pentru a monitoriza creierul.

Oamenii de știință din Elveția au dezvoltat un dispozitiv de monitorizare a creierului care poate fi introdus printr-o mică gaură în craniu și apoi se poate desfășura pentru a acoperi o zonă mai mare a cortexului.

Electroliții corticali sunt folosiți pentru a monitoriza și stimula activitatea electrică din creier pentru pacienții cu afecțiuni precum epilepsia, care provoacă crize convulsive, scrie presa internațională.

Noul sistem, dezvoltat de experții în bioelectronică de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie (EPFL), este conceput pentru a înregistra informații de la suprafața creierului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Electroliții sunt atât de blânzi încât pot fi plasați chiar între suprafața creierului și craniu, potrivit cercetătorilor, care spun că aceștia ar putea oferi soluții minim invazive pentru pacienții cu epilepsie.

Cum funcționează?

Dispozitivul arată ca o floare. Acesta poate fi introdus printr-o mică gaură în craniu ca un mugure, cu cele șase ,,petale” ale sale pliate în interior la încărcător, iar odată plasat pe suprafața creierului, se toarnă un lichid pentru a răspândi ușor petalele.

Atunci când petalele sunt deschise, ca la o floare complet înflorită, încărcătorul poate fi detașat.

Întregul sistem poate trece printr-o mică incizie de aproximativ 2 cm în diametru atunci când este pliat și apoi se desface în evantai până la 4 cm în diametru.

Echipa a descris dispozitivul ca fiind ,,oarecum asemănător cu un fluture, înghesuit în mod complicat în interiorul coconului său înainte de metamorfoză”.

Pentru a face dispozitivul atât de flexibil, echipa a combinat bioelectronica cu robotica și a utilizat electrozi metalici care pot fi întinși și deformați.

Citește și

Johnny Depp a fost aplaudat timp de 7 minute pentru filmul de revenire „Jeanne du Barry” la Cannes

Nicolas Sarkozy, condamnat la trei ani de închisoare. Fostul președinte al Franței își va ispăși pedeapsa la domiciliu și va purta o brățară electronică

Tom Hanks vorbește despre cum poate apărea în filme chiar și după moarte