- România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri ale fericirii din lume în ultimul deceniu, fiind pe locul 32.
- Litaunia este situată pe locul 19 în clasamentul general al indicelui și pe primul loc în topul locuitorilor cu vârsta sub 30 de ani.
- Republica Cehă a cunoscut în ultimii ani o renaștere a comunității, fiind pe locul 18.
Când Raportul Anual al Fericirii Mondiale a fost publicat în martie 2024, nu a fost o surpriză să vedem că țările scandinave precum Finlanda, Danemarca, Islanda și Suedia continuă să fie în fruntea listei. Dar, într-o tendință surprinzătoare, un nou set de țări și-a văzut clasamentul mărșăluind discret, dar constant, în sus, scrie BBC.
Advertisment
În ultimii trei ani, țările din Europa Centrală și de Est au depășit unele dintre vecinii lor din Europa de Vest în ceea ce privește fericirea generală, potrivit sondajului. Pentru prima dată, Republica Cehă și Lituania au intrat în top 20 în acest an, ocupând locurile 18 și, respectiv, 19, urmate îndeaproape de Slovenia, care ocupă locul 21.
Ceea ce este deosebit de interesant este faptul că, în multe dintre aceste țări, creșterea este direct atribuită fericirii tot mai mari a rezidenților mai tineri. De fapt, Lituania ocupă primul loc în raportul Fericirea tinerilor, urmată de Serbia pe locul 3, România pe locul 8, Republica Cehă pe locul 10 și Slovenia pe locul 15.
Recomandări
Având în vedere că PIB-ul pe cap de locuitor a crescut brusc de la începutul anilor 2000, mulți locuitori din Europa Centrală și de Est simt acum că au șanse egale la fericire – un indicator general important al bunăstării. De fapt, raportul a constatat că inegalitatea bunăstării are un efect chiar mai mare asupra fericirii generale decât inegalitatea veniturilor.
Dincolo de creșterea economică, aceste țări investesc, de asemenea, în infrastructură, promovează scene culturale vibrante și valorifică frumusețea lor naturală uimitoare – de la dunele de nisip formate de mare de pe strâmtoarea Curoniană, între Lituania și Rusia, până la Munții Carpați din România, cu o mare biodiversitate. Rezultatul este un sentiment palpabil de optimism și entuziasm în rândul localnicilor.
Lituania
Situată pe locul 19 în clasamentul general al indicelui și pe primul loc în topul locuitorilor cu vârsta sub 30 de ani, Lituania a înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește calitatea vieții în ultimele decenii, potrivit raportului.
„Majoritatea oamenilor din Lituania, în special generațiile tinere, se simt foarte fericiți”, a declarat Jurga Rubinovaite, care este lituanian și este fondatorul și Directorul Executiv al blogului de călătorii Full Suitcase. „În ciuda războiului din Ucraina și a discuțiilor constante la știri despre posibilitatea tot mai mare ca războiul să se extindă în statele baltice, oamenii par să se bucure și să aprecieze viața ca niciodată.”
Apropierea țării de natură oferă, de asemenea, o cale ușoară spre fericire prin intermediul unui echilibru mai bun între viața profesională și cea privată. „Lituanienii iubesc natura”, a spus Rubinovaite. „Ei profită de fiecare ocazie pe care o au pentru a părăsi orașul și a se bucura de păduri, lacuri și de frumoasa plajă.”
România
Deși se află doar pe locul 32 în clasamentul general, România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri ale fericirii din lume în ultimul deceniu, trecând de pe locul 90 în Raportul mondial al fericirii din 2013. Din nou, creșterea a fost determinată în primul rând de tineri, care au plasat țara pe locul opt în topul respondenților sub 30 de ani.
Unii experți atribuie acest optimism libertății și oportunităților sporite. În martie 2024, Bulgaria și România au devenit cele mai noi state membre care au aderat la spațiul Schengen al UE, care garantează libera circulație a cetățenilor și a vizitatorilor fără controale la frontieră. De asemenea, România a înregistrat investiții mari în infrastructură, care au îmbunătățit calitatea vieții pentru rezidenți și călători.
Dar chiar și în mijlocul modernizărilor moderne, tradiția este încă un punct de atracție pentru localnici și călători. „România se mândrește cu o diversitate culturală bogată – de la minoritățile săsești și secuiești (și alte minorități maghiare) la culturile romănești și românești”, a declarat Alexandra Nima, rezidentă actuală. „Transilvania, în mod specific, merită luată în considerare dacă vă plac împrejurimile accesibile, liniștite, pastorale, pline de obiective turistice și artă frumoase.”
Republica Cehă
Aflată pe locul 18 în clasamentul general al fericirii și pe locul 10 în rândul respondenților cu vârsta sub 30 de ani, Republica Cehă a cunoscut în ultimii ani o renaștere a comunității și a culturii care a determinat creșterea nivelului de fericire.
„Apartamentele și suprafețele de locuit tind să fie mai mici aici, ceea ce duce la o mare importanță acordată accesului la terțe spații, cum ar fi parcurile, pub-urile și cafenelele”, a declarat Michael Rozenblit, fondatorul site-ului de călătorii The World Was Here First, care a locuit în capitala țării, Praga, timp de doi ani. „După ce se termină ziua de lucru, veți vedea familii, cupluri și grupuri de prieteni care coboară în spațiile verzi din oraș ca și cum ar fi o grădină comună din spate.”
Citește și: