• Joi, Neda Sharghi, sora lui Emad Shargi, a lăudat Casa Albă pentru că a luat măsuri.
  • Ea l-a îndemnat pe președintele Joe Biden să-i aducă acasă pe cei care sunt reținuți pe nedrept.
  • În prezent, Evan Gershkovich, un reporter al Wall Street Journal, și Paul Whelan, un fost marin, sunt reținuți în Rusia sub acuzații de spionaj.

UPDATE ORA 23:00. Zelenski cere ajutorul liderului chinez pentru a primi înapoi copiii deportați din Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că a făcut apel la omologul său chinez, Xi Jinping, în această săptămână, pentru a cere ajutor în vederea returnării copiilor ucraineni care au fost deportați de Rusia.

Zelenski a împărtășit noi detalii despre convorbirea diplomatică, care a avut loc miercuri, în timpul unei conferințe de presă comune cu președinții Slovaciei și Republicii Cehe, vineri.

Zelenski a declarat că a folosit conversația importantă” pentru a ridica problema celor aproximativ 20.000 de copii ucraineni pe care Kievul acuză Rusia că i-a deportat cu forța. Președintele ucrainean a declarat că țările străine, inclusiv China, trebuie să ajute Ucraina să îi aducă pe copii acasă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

UPDATE ORA 22:00. SUA vor continua cererile de vizitare a americanilor deținuți, după refuzul Rusiei, afirmă Departamentul de Stat

Departamentul de Stat al SUA este profund dezamăgit” de faptul că cererea sa de a-l vizita în luna mai pe reporterul deținut de Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost respinsă, a declarat vineri purtătorul de cuvânt adjunct principal Vedant Patel.

Am fost clari și consecvenți cu privire la faptul că cetățenilor americani reținuți în străinătate, în special acei cetățeni americani care sunt reținuți pe nedrept, precum Evan, precum Paul Whelan, li se alocă acces consular adecvat și regulat de către personalul nostru. Și astfel vom continua să insistăm în acest sens”, a declarat el în cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat.

UPDATE ORA 21:00. Ucraina cere antrenarea avioanelor de luptă F-16 în cadrul unei întâlniri cu miniștrii europeni de externe

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a reiterat joi, în cadrul unei întâlniri cu miniștrii de externe din opt țări, solicitarea țării de a primi pregătire pentru avioane de luptă F-16 din partea aliaților.

Kuleba, în timpul unei conferințe de presă comune la summitul de la Odesa, a cerut aliaților să facă toate eforturile pentru a accelera decizia de a începe antrenarea piloților ucraineni pe astfel de aeronave.

Obținerea de pregătire militară privind modul de manevrare a aeronavelor ar putea fi primul pas pentru ca țara să aibă acces la avioanele cu reacție, a declarat Kuleba.

UPDATE ORA 20:00

Rusia a lansat un baraj de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în primele ore ale dimineții de vineri, potrivit oficialilor ucraineni.

În jurul orei locale 4.00, 23 de rachete au fost lansate de avioane rusești în zona Mării Caspice, împreună cu două drone, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene. Douăzeci și una dintre rachete au fost interceptate de apărarea aeriană ucraineană, a precizat aceasta.

Însă rachetele au lovit orașele Uman, din centrul Ucrainei, în regiunea Cherkasy, la sud de Kiev, și Dnipro.

UPDATE ORA 19:00

Președintele Vladimir Putin a semnat joi un decret care permite expulzarea cetățenilor ucraineni din teritoriile declarate anexate de Rusia dacă aceștia sunt considerați o amenințare la adresa securității naționale.

Potrivit decretului publicat online, rezidenții din teritoriile anexate din Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson care nu au luat cetățenia rusă vor fi recunoscuți ca străini. Aceștia ar putea fi expulzați din Rusia dacă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, se arată în decret, inclusiv în cazul în care rezidenții ar susține o schimbare violentă a ordinii constituționale a Federației Ruse, planificarea sau finanțarea unor atacuri teroriste sau a unor infracțiuni extremiste.

UPDATE ORA 18:00. Clădire din Bahmut cu o binecunoscută pictură murală a unei familii distrusă

O clădire înaltă cu o pictură murală binecunoscută care înfățișează o familie zâmbitoare a fost distrusă în ultimele zile în orașul ucrainean asediat Bahmut, potrivit unei înregistrări video geolocalizate de CNN.

Înregistrarea de pe Telegram arată o explozie pe timp de noapte și apoi fumul care iese din structură. În timp ce clădirea cu o pictură murală cu o femeie și un copil purtând coroane din frunze pare să fi fost decimată, pictura murală cu un bărbat și un băiat care țin în mână un avion de jucărie rămâne.

UPDATE ORA 17:00

Președinții Cehiei și Slovaciei au vizitat vineri Ucraina, prima lor vizită comună în străinătate, a anunțat vineri președintele slovac Zuzana Čaputová într-un mesaj postat pe Twitter.

Čaputová a declarat că vizita este menită să aducă un mesaj de prietenie, solidaritate & sprijin, menționând că cele trei țări au părți din istoria comună.

UPDATE ORA 16:00. „Măcelarul de la Mariupol” ar fi fost demis din funcția de viceministru al Apărării

General colonelul Mihail Mizinţev, care a fost sancţionat de statele occidentale şi supranumit „Măcelarul de la Mariupol” pentru rolul jucat în invazia rusă din Ucraina, a fost demis vineri din funcţia de ministru adjunct al apărării, potrivit unui blogger militar şi unui site de ştiri de prim-plan, scrie Reuters.

Mizinţev a orchestrat asediul asupra oraşului ucrainean Mariupol în primele luni ale războiului de anul trecut. În septembrie a fost numit ministru adjunct al apărării responsabil de logistică şi aprovizionare.

Când a adoptat sancţiuni împotriva lui în iunie anul trecut, Uniunea Europeană l-a numit „Măcelarul de la Mariupol” şi a apreciat că este responsabil pentru asediul „inuman” asupra oraşului ucrainean, pe care Rusia susţine acum că îl reconstruieşte.

Plecarea sa a fost anunţată de bloggerul militar rus Aleksandr Sladkov şi de site-ul de ştiri RBC. Niciuna dintre aceste surse nu a oferit o explicaţie pentru înlăturarea lui Mizinţev.

Ministerul Apărării nu a răspuns până acum unei solicitări de a comenta informaţia, în timp ce Kremlinul a refuzat să emită o opinie pe această temă.

UPDATE ORA 15:00.

Forțele armate ucrainene își finalizează pregătirile pentru o contraofensivă împotriva trupelor rusești, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, scrie CNN.

„Pregătirile pentru contraofensivă se apropie de sfârșit. Suntem bine pregătiți”, a spus el în cadrul unui brefing de presă.

Întrebat de jurnaliști dacă Ucraina a primit armele promise de aliații săi internaționali pentru a lansa o contraofensivă, Reznikov a spus că țara sa a primit tancuri Leopard 2 și Challenger și că așteaptă tancuri Leopard 1. El a precizat că tancurile Abrams de fabricație americană nu vor ajunge la timp pentru a fi folosită la contraofensivă.

„Am primit sisteme foarte moderne (…). Leopard 1 vor sosi mai târziu, dar noi așteptăm tancuri Abrams. Ele nu vor ajunge la timp pentru a participa la contraofensivă. Militarii noștri însă au plecat deja la antrenamente”, a spus ministrul ucrainean.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că aliații Ucrainei au livrat mai mult de 98% din vehiculele de luptă promise Kievului.

UPDATE ORA 14:00.

Președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, și președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, întreprind vineri, 28 aprilie, o vizită de lucru în Ucraina. Cei doi șefi de stat au vizitat localitățile Bucea și Borodeanka, care au avut de suferit de pe urma agresiunii rusești, informează Ukrinform.

„Alături de Zuzana Čaputová am văzut cât valorează libertatea și justiția. Este greu să vedem cu ochii noștri cum ucrainenii plătesc prețul suprem pentru aceasta (…). Lupta împotriva unui agresor protejează ceea ce avem în comun. De aceea, îi vom susține”, a subliniat Petr Pavel.

UPDATE ORA 13:00. Un nou bilanț al victimelor din Uman

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a anunțat că numărul morților din Uman a crescut la 16, relatează agenția Unian și publicația Ukrainska Pravda.

Trupul unei persoane decedate a fost scos de sub dărâmăturile clădirii rezidențiale. În total, 16 persoane au decedat (inclusiv trei copii)”, au transmis autoritățile.

Totodată, 18 persoane au fost rănite, dintre care nouă rămân spitalizate,17 persoane au fost salvate, inclusiv trei copii și au fost recuperate părți dintr-un cadavru.

UPDATE ORA 12:00.CNN: Dronele iraniene desfășurate de Rusia în Ucraina sunt alimentate cu tehnologie occidentală furată

Noi cercetări au dezvăluit măsura în care Iranul a construit o puternică industrie de armament bazată pe tehnologia occidentală și modul în care această tehnologie este folosită de Rusia împotriva Ucrainei, relatează CNN.

Conflict Armament Research (CAR), o organizație cu sediul în Marea Britanie care investighează componentele armelor, a stabilit că dronele Shahed-136 vândute Rusiei de către Iran sunt propulsate de un motor bazat pe tehnologie germană care a fost achiziționată în mod ilicit de Iran în urmă cu aproape 20 de ani.

Informațiile au fost obținute după analizarea detaliată a componentelor recuperate din Ucraina, precizează CNN, care a intrat în posesia datelor ce arată capacitatea Iranului de a imita și de a perfecționa tehnologia militară occidentală.

În același timp, oficialii occidentali sunt îngrijorați în legătură cu posibilitatea ca Rusia să ofere Iranului arme și echipamente de producție occidentală recuperate de pe câmpul de luptă ucrainean, deși până în acum nu există indicii în acest sens.

Pentru Rusia, dronele iraniene sunt un substitut avantajos pentru rachete mult mai costisitoare, ale căror stocuri sunt în scădere, potrivit oficialilor occidentali.

UPDATE ORA 11:00.Zelenski publică noi imagini cu urmările atacului din Uman

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat pe Twitter o filmare aeriană cu pagubele provocate de loviturile cu rachete efectuate de Rusia în timpul nopții asupra unei clădiri de apartamente din Uman. Imaginile au fost postate vineri, în jurul orei locale 13.00, președintele afirmând că bilanțul atacului a ajuns la 13 morți.

„Uman… Molozul este încă în curs de curățare. Există deja 13 morți. Doi dintre ei sunt copii care nu pot fi identificați. Soarta părinților lor este necunoscută… Salvatorii vor lucra până când se vor asigura că nu mai rămâne nimeni sub dărâmături. Putem învinge teroarea rusă doar împreună – cu arme pentru Ucraina, cu cele mai dure sancțiuni împotriva statului terorist și cu sentințe corecte pentru ucigași” , a afirmat Zelenski.

UPDATE ORA 10:00.15 oameni au murit în urma atacului din Uman

„Numărul deceselor provocate de rachetele rusești a crescut la 15, dintre care 3 copii”, a anunțat șeful Administrației Regionale de stat din Cerkasî, Igor Tabureț, pe Telegram, citat de presa ucraineană. Același bilanț a fost anunțat și de Ministerul ucrainean al Internelor.

Căutările printre dărâmături continuă.

UPDATE ORA 09:00.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul masiv asupra civililor și a promis că Rusia nu va scăpa nepedepsită pentru bombardamentele rusești departe de linia frontului.

„Această teroare rusă trebuie să primească un răspuns corect din partea Ucrainei și a lumii. Și o va face. Fiecare astfel de atac, fiecare rău împotriva țării și poporului nostru aduce statul terorist mai aproape de eșec și pedeapsă, nu invers, așa cum cred ei. Nu vom uita nicio crimă, nu vom lăsa niciun ocupant să evite responsabilitatea” , a scris Zelenski pe canalul său de Telegram.

UPDATE ORA 08:00.

​Premierul Republicii Moldova Dorin Recean a declarat joi seară că există o listă neagră cu cetățeni ruși, printre care se numără și președintele Vladimir Putin, care nu au voie să intre pe teritoriul țării, relatează TV8.

UPDATE ORA 07:00.

Rusia a atacat vineri dimineața devreme mai mullte orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev și din regiunile centrale și sudice, iar cel puțin două persoane au fost ucise, potrivit presei și oficialilor, scrie Reuters.

,,O tânără şi un copil de trei ani au fost ucişi” , a afirmat, pe Telegram, Boris Filatov, primarul oraşului Dnipro, din centrul ţării.

UPDATE ORA 06:00.

Jurnalistul italian rănit într-un presupus atac rusesc la Herson ,,a ignorat avertizările Armatei ucrainene” , potrivit Comandamentului Operaţional Sud al Armatei ucrainene, citat de CNN.

UPDATE ORA 05:00. Danemarca confirmă observarea unei nave ruseşti în apropierea conductei Nord Stream cu câteva zile înainte de explozie

O navă specializată rusă SS-750, care poartă un submarin la bord, a fost fotografiată aproape de locaţia conductelor Nord Steam care au fost sabotate în septembrie 2022. Comandamentul apărării a declarat pentru Dagbladet Information că prezenţa SS-750 a fost confirmată cu 26 de fotografii făcute de pe o barcă de patrulare daneză pe 22 septembrie, cu patru zile înainte de explozie, scrie Kyiv Independent.

UPDATE ORA 04:00. Bilanţul victimelor creşte: 14.000 de civili ucişi de la începutul invaziei pe scară largă declanşată de Rusia

Poliţia Naţională ucraineană a identificat aproape 14.000 de cetăţeni care au fost ucişi în urma războiului, potrivit şefului interimar al Poliţiei Naţionale Ivan Vyhivskyi. El a adăugat că peste 3.000 de cadavre rămân neidentificate.

UPDATE ORA 03:00. Ministrul bulgar de externe: Bulgaria se confruntă cu o „creştere fără precedent” a atacurilor hibride ruseşti.

Ministrul bulgar de externe interimar Nikolay Milkov a declarat că numărul atacurilor hibride ruseşti a crescut. Creşterea atacurilor hibride are ca scop „subminarea stabilităţii Bulgariei şi, prin urmare, a valorilor şi proceselor democratice” , a spus el.

UPDATE ORA 02:00. Industria rusă a dronelor ar putea ajunge în curând la peste 11 miliarde de euro

Un plan de stimulare a producției de drone ar putea însemna că industria din Rusia va valora în curând la peste 11 miliarde de euro, a declarat Vladimir Putin.

Rusia s-a bazat până acum pe vehiculele aeriene fără pilot Shahed, de fabricație iraniană, în atacurile sale asupra Ucrainei, dar anul trecut președintele Putin a anunțat un plan de dezvoltare pe opt ani, potrivit Sky News.

UPDATE ORA 01:00. Zelenski, în mesajul transmis joi seară: „Deportarea copiilor ucraineni e unul dintre elementele complet premeditate ale încercării Rusiei de a şterge identitatea poporului nostru”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță că la Strasbourg a fost adoptată joi o rezoluţie prin care se recunoaşte deportarea de către Rusia a copiilor ucraineni drept o dovadă a genocidului. „Vom continua să lucrăm pentru reîntoarcerea tuturor copiilor ucraineni deportaţi şi pentru pedepsirea Rusiei” , a subliniat Zelenski, scrie presa germană.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Statele Unite au impus noi sancțiuni grupurilor din Rusia și Iran acuzate că au luat ostatici americani, deoarece lucrează pentru a preveni luarea în captivitate și, eventual, a asigura eliberarea cetățenilor deținuți, scrie CNN.

În prezent, Evan Gershkovich, un reporter al Wall Street Journal, și Paul Whelan, un fost marin, sunt reținuți în Rusia sub acuzații de spionaj pe care fiecare le neagă vehement. Cetăţenii americani Siamak Namazi, Emad Sharghi şi Morad Tahbaz sunt deţinuţi cu toţii în renumita închisoare Evin din Iran, unde au existat rapoarte de tortură. Joi mai devreme, Rusia a respins cererea făcută de Statele Unite de a vizita deținutul Gershkovich, ca răspuns la eșecul Washingtonului de a oferi vize jurnaliştilor ruşi de la bazinul ministrului de externe Serghei Lavrov, când acesta a vizitat ONU la New York, a declarat ministerul.

Oficialii au spus că măsurile ar trebui să acționeze ca un avertisment pentru cei care se gândesc să ia americanii ostatici. „De asemenea, arătăm că nu se poate angaja într-un astfel de comportament îngrozitor folosind ființele umane ca pioni, ca monede de schimb, fără a plăti consecințe și acestea sunt câteva dintre consecințe”, a spus un oficial înalt al administrației.

Dar rămân întrebări cu privire la impactul real al acestor sancțiuni, deoarece multe dintre entitățile lovite joi au fost deja sancționate sub diferite autorități de către Statele Unite ale Americii. Joi, Neda Sharghi, sora lui Emad Shargi, a lăudat Casa Albă pentru că a luat măsuri, dar l-a îndemnat pe președintele Joe Biden să-i aducă acasă pe cei care sunt reținuți pe nedrept.

„Acțiunile de descurajare ca aceasta sunt un instrument important în eforturile țării noastre de a împiedica țările să se implice în detenții cu impunitate”, a spus ea. „Dar ele sunt elemente de descurajare pentru comportamentul viitor și niciun element de descurajare nu va rezolva detenția în curs a americanilor care are loc chiar acum”.

Citește și