- Klaus Iohannis a întors rezultatul alegerilor pentru a-şi asigura liniştea şi a inventat “democrativa”, o soluţie anticonstituţională, care desfiinţează ideea de democraţie.
- Avem o criză a democraţiei şi Klaus Iohannis poate să facă ce vrea cu noi. Şeful statului şi-a exercitat dreptul discreţionar de a opera puterea în numele românilor.
- Trăim sub o Constituţie defectă, care ne privează de o separare reală a puterilor în stat. Soluţia este schimbarea sistemul constituţional, iar un model care ni s-ar potrivi este democraţia americană.
Modelul nostru constituţional are un singur jucător la putere: preşedintele
Advertisment
„Dl. Iohannis care va intra în istorie nu cu şase case, ci cu democrativa (…) cu această unică invenţie a domniei sale sau asumată de domnia sa. Dl. Iohannis nu a oferit PSD dreptul de a face guvern. Tot timpul l-a ocolit şi singura concesie pe care i-a făcut-o PSD a fost “aliază-te cu PNL şi să conducă PNL prin “mine înşine”. (…)
Aşa cum e structurată România astăzi, modelul nostru constituţional are un singur jucător la putere: preşedintele. Dl. arbitru singur jucător a hotărât că soluţia cea mai bună pentru linişte (…) este să pună la un loc dreapta şi stânga, să formeze nu un partid unic, ci o majoritate care să desfiinţeze ideea de democraţie şi evident de opoziţie.”
Recomandări
Un sondaj Aleph News-Mediafax.ro-Zf.ro arată că 75% dintre respondenţi spun că rotativa guvernamentală nu e o soluţie pentru că subminează modelul de societate democratică, iar 25% susţin că este, pentru că asigură o majoritate stabilă în aceste momente.
Românii, cel puţin principial, mai cred în democraţie
“Asta trăim astăzi şi ne uităm la sondaj. Sunt surprins. (…) Vorbim de români care gândesc, peste şase şase mii, şi amendează această decizie privind rotativa. Pentru mine e o zi de mare bucurie. Românii, cel puţin principial, mai cred în democraţie. De unde şi-a putut permite dl. Iohannis să facă această pauză de democraţie, această democrativă, adică o cooperativă în câmpul de joc al democraţiei, acest blat e foarte simplu pentru cine ştie.”
Nu trăim într-o democraţie originală, ci aberantă
“Noi trăim într-o democraţie nu originală, ci aberantă. De ce? În 1990 (…) au făcut o Constituţie în care puterea era la preşedinte.(…) Deci noi (…) am pornit cu o constituţie greşită (…) pe care trebuie să o schimbăm. Această Constituţie greşită, care dă putere unui singur om, preşedintele, şi paradoxal este singurul ales direct, dar nu-i dă deloc obligaţii. (…) “
Marcel Ciolacu a ajuns proverb în România
“Dacă dl. Iohannis are mingea, are serviciul, are arbitru, are spectatori şi are şi marseilleza lui de ce să nu întoarcă el rezultatul cum doreşte? Şi a întors rezultatul în numele liniştii. A apărut temporar această rotativă. (…)
PSD nu ajunge să vadă şi el luminiţa (guvernarii). Pentru că de asta a ajuns liderul PSD proverb în România: o să se vadă Ciolacu prim-ministru, când o să dea Ciolacu bacu. (…)
Avem o criză a democraţiei şi Iohannis poate să facă ce vrea cu noi
“Dl. Iohannis spune: domne, nu mai votăm. În ziua de azi, tehnologia ne permite să votăm zilnic. Eu îi transmit domnului Iohannis că am să fac o propunere să votăm zilnic, că tot avem STS cu tableta de vot specială. (…)
Deocamdată votăm din ce în ce mai puţin, din ce în ce mai rar, avem o nomenclatură numită partide politice, establishmentul, statul paralel cu care, într-o formă sau alta, dl. Iohannis (…) conduce această ţară.
Avem o criză a democraţiei şi, din acest punct de vedere, dl. Iohannis poate să facă ce vrea cu noi, (…) În situaţia pe care o vedem astăzi, dl. Iohannis (…) şi-a exercitat dreptul discreţionar de a opera puterea în numele poporului român. Noi i am dat mandat lui, nu i-am dat mandat PSD. (…)”
Mult mai grav este că nu mai avem încredere în cei pe care i-am ales
“Înţelegerea privind rotativa este anticonstituţională şi antidemocratică, (…) o încălcare gravă a principiilor democraţiei (…) Datele privind încrederea în Preşedinte, Parlament şi partide arată o totală neîncredere în mecanismul democratic şi în cei care sunt aleşi să exercite puterea. (…)
Ce vedem aici e un lucru foarte grav . Noi avem un diagnostic că rotativa e greşită, dar faptul mult mai grav este că nu mai avem încredere în cei pe care i-am ales, prin urmare nu mai avem încredere în mecanismele democratice de a mandata exercitarea puterii (…) “
Cea mai mare schimbare în istoria României, trecerea de la comunism la democraţie, (…) o abandonăm de la o zi la alta. “
Trăim sub o Constituţie defectă
“Trăim sub o Constituţie defectă, care nu e un fundament al unei societăţi democratice, cu o separare reală a puterilor în stat, de checks and balances ce să mai vorbim, şi noi spunem ce ar trebui să facem: trebuie schimbat sistemul constituţional din România în care să existe claritate între legislativ si executiv. (…)”
Democraţia americană, singurul model care ni se potriveşte
“Românii cred în democraţie, dar o iau puţin peste picior. (…) Deci. 1. Românii trebuie să-l aibe pe D-zeu lor în Constituţie, trebuie să aibe un lider, un preşedinte ales şi (…) acest preşedinte trebuie să fie executivul, ca să-l poată înjura românii. Din acest punct de vedere, singurul model care ni se potriveşte (…) este democraţia americană”.
Citește și
- Coreea de Nord lansează un nou satelit militar de spionaj, după ce prima încercare a eșuat. Ce anunț a făcut sora lui Kim Jong Un
- FOTO. Jennifer Lopez și Ben Affleck se mută într-o locuință de 60 de milioane de dolari. Cum arată conacul celor doi
- Comitetul Olimpic din Kosovo cere o procedură disciplinară împotriva lui Novak Djokovic pentru mesajul său controversat despre țară
Partenerii noștri