• Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Beijing duminică dimineață.
  • Această călătorie marchează prima dată în ultimii cinci ani când un secretar de stat american pune piciorul în China.
  • Primul oficial chinez cu care se va întâlni Blinken este ministrul chinez de externe Qin Gang.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Beijing duminică dimineață cu o misiune de a calma tensiunile dintre SUA și China, scrie SkyNews.

Călătoria reprezintă prima dată când un secretar de stat american a pus piciorul în China în ultimii cinci ani. Ultimul a fost fostul secretar de stat Mike Pompeo în 2018.

Blinken este, de asemenea, cel mai înalt oficial guvernamental din administrația Biden care a vizitat China de la preluarea mandatului președintelui în ianuarie 2021.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Primul oficial chinez cu care se va întâlni Blinken este ministrul chinez de externe Qin Gang duminică după-amiază. Secretarul de stat este programat să se întâlnească luni cu înaltul diplomat Wang Yi. Blinken s-ar putea întâlni și luni cu președintele chinez Xi Jinping, dar întâlnirea lor nu a fost confirmată.

Vizita lui Blinken trebuia să aibă loc în februarie

Președintele Joe Biden și Xi au fost de acord cu călătoria lui Blinken după ce cei doi s-au întâlnit anul trecut la Bali. Vizita lui Blinken trebuia să aibă loc în februarie, dar a fost amânată din cauza tensiunilor externe legate de diferite incidente cu baloanele spion din China din SUA.

Oficialii americani și chinezi s-au luptat cu privire la o varietate de probleme, inclusiv drepturile omului în Hong Kong și agresiunea militară chineză împotriva vecinilor din Marea Chinei de Sud.

Cu toate acestea, Blinken a declarat vineri că Biden și Xi au convenit să îmbunătățească mesajele „tocmai pentru a ne asigura că comunicăm cât mai clar posibil pentru a evita posibile neînțelegeri și comunicări greșite”.

Într-o conversație cu fondatorul Microsoft, Bill Gates, vineri, Xi a sugerat că este deschis la negocieri cu oficialii americani. „Cred că temelia relațiilor chino-americane se află în oameni”, i-a spus Xi lui Gates. „În situația mondială actuală, putem desfășura diverse activități care beneficiază cele două țări ale noastre, oamenii din țările noastre și întreaga rasă umană”.

Citește și