• Turcia a cerut Rusiei să evite incidentele cu nave civile în Marea Neagră.
  • SUA au dat undă verde Danemarcei și Țărilor de Jos pentru transferul de avioane F-16 către Ucraina.
  • Rusia a respins atacuri cu drone deasupra Moscovei și Crimeei.

Erdogan i-a transmis un avertisment lui Putin, cerându-i să evite noi incidente, după ce o navă comercială turcă a fost vizată de un raid rus în Marea Neagră, în apropiere de coastele turcești.

„Cred că presiunea internațională, dar și presiunea din Turcia l-au determinat pe Erdogan să îl critice pe Putin. Evenimentul s-a întâmplat duminică, deci au trecut cinci zile, când nava Sukru Okan a unei companii turcești a fost luată cu asalt de forțele de operație ruse în zona economic exclusivă a Turciei, lângă coastele Turciei, foarte aproape de orașul Istanbul, după ce, împotriva ei, o navă rusă a tras focuri de avertisment. Totul se petrecea în zona de sud-vest a Mării Negre, în diagonală față de poziția Rusiei”, a declarat Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Joi, Statele Unite au dat undă verde Danemarcei și Țărilor de Jos pentru transferul de avioane F-16 către Ucraina. Turcia a spus că va facilita tranzitul cerealelor prin strâmtoarea Bosfor.

Recomandări

CONTROALE LA GRANIȚĂ
ȘTII DE VREME?
UCRAINA PIERDE 40% DIN KURSK
CINE CÂȘTIGĂ CODE KIDS
PROBLEME ÎN ANNECY
RABIN UCIS ÎN EAU

„Erdogan, dar și presa rusă, s-au făcut că incidentul nu s-a petrecut, dar când presa internațională a tot reacționat, administrația de la Ankara a trebuit să ia poziție. România ar putea fi o soluție la traficul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, folosindu-se porturile dunărene Galați, Brăila și canalul Sulina. Nu este întâmplător faptul că premierul României este astăzi la București să vorbească cu Marcel Ciolacu”, a explicat Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Citește și