• Oamenii cu epilepsie se confruntă adesea cu stigmatizări care îi pot face să se simtă diferiți față de ceilalți,
  • Acest stigmat poate afecta viața unei persoane în multe moduri, inclusiv tratament, spun cercetătorii.
  • În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat persoanele cu epilepsie cu o vârstă medie de 30 de ani din India.

Practicarea yoga poate ajuta la reducerea frecvenței convulsiilor la persoanele cu epilepsie și la reducerea anxietății acestora, a descoperit un nou studiu. Practica poate, de asemenea, să îmbunătățească calitatea generală a vieții pacienților prin reducerea stigmatizării pe care o simt din cauza bolii, potrivit cercetării, scrie The Independent.

„Oamenii cu epilepsie se confruntă adesea cu stigmatizări care îi pot face să se simtă diferiți față de ceilalți din cauza propriei stări de sănătate și care pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții”, autorul studiului Manjari Tripathi de la Institutul de Științe Medicale din All India (AIIMS) în New Delhi a spus.

„Acest stigmat poate afecta viața unei persoane în multe moduri, inclusiv tratament, vizite la departamentul de urgență și sănătate mintală precară”, a explicat dr. Tripathi.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat persoanele cu epilepsie cu o vârstă medie de 30 de ani din India. Ei au măsurat stigmatizarea în rândul participanților pe baza răspunsurilor lor la întrebări precum: „Simți că alți oameni te discriminează?”, „Simți că nu poți contribui cu nimic în societate?” și „Te simți diferit de ceilalți oameni?”.

160 de pacienți, implicați în studiu

Au fost apoi identificate aproximativ 160 de persoane care au îndeplinit criteriile pentru a se confrunta cu stigmatizarea. Acești pacienți au avut în medie o criză pe săptămână și au luat în medie cel puțin două medicamente anti-convulsii, au spus cercetătorii.

Un set de pacienți a fost apoi repartizat aleatoriu pentru a primi terapie yoga, care a inclus exerciții de slăbire a mușchilor, respirație, meditație și afirmații pozitive. Un alt set de pacienți a primit o terapie simulată care imita aceleași exerciții, dar acestor participanți nu li s-au dat instrucțiuni cu privire la două componente cheie ale yoga – respirația lentă și sincronizată și atenția la mișcările și senzațiile corpului.

Ambele grupuri au primit șapte sesiuni de grup supravegheate de 45 până la 60 de minute timp de trei luni.

De asemenea, li s-a cerut să exerseze acasă sesiuni de cel puțin cinci ori pe săptămână timp de 30 de minute și să își urmărească convulsiile și sesiunile de yoga într-un jurnal. Participanții au fost apoi urmăriți încă trei luni după primele trei luni de terapie.

Rezultatele studiului

În comparație cu cei care au făcut practica simulată, participanții care au făcut yoga au avut mai multe șanse de a reduce stigmatizarea percepută a bolii, spun cercetătorii. Un alt set de pacienți a primit o terapie simulată care imita aceleași exerciții, dar acestor participanți nu li s-au dat instrucțiuni cu privire la două componente cheie ale yoga – respirația lentă și sincronizată și atenția la mișcările și senzațiile corpului.

Ambele grupuri au primit șapte sesiuni de grup supravegheate de 45 până la 60 de minute timp de trei luni. De asemenea, li s-a cerut să exerseze acasă sesiuni de cel puțin cinci ori pe săptămână timp de 30 de minute și să își urmărească convulsiile și sesiunile de yoga într-un jurnal.

Participanții au fost apoi urmăriți încă trei luni după primele trei luni de terapie. Potrivit studiului, persoanele care au făcut yoga au avut de patru ori mai multe șanse ca frecvența crizelor lor să se reducă de peste jumătate după șase luni decât persoanele care au făcut yoga simulată. În comparație cu cei care au făcut practica simulată, participanții care au făcut yoga au avut mai multe șanse de a reduce stigmatizarea percepută a bolii, spun cercetătorii.

„Grupul de intervenție a arătat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor de anxietate, tulburări cognitive, atenție și calitatea vieții în comparație cu grupul de control la sfârșitul perioadei de urmărire”, au scris cercetătorii.

Citește și