• Cărbunele emite de două ori mai mult CO2 decât o centrală electrică pe gaz.
  • Vârful este de așteptat să crească cu 1,1% din cauza Chinei și Indiei, unde cărbunele rămâne cea mai populară sursă de energie.
  • În acest ritm, pragul critic de +2 grade, prognozat pentru 2100, va fi atins in în 28 de ani.

Emisiile globale de dioxid de carbon ar putea atinge un nivel record, de 36,8 miliarde de tone anul acesta, conform rezultatelor Global Carbon Budget.

Potrivit raportului, emisiile legate de combustibilii fosili au crescut cu 1,1% față de 2022 și cu 1,4% față de nivelul din 2019.

Obiectivul de 1,5 grade Celsius stabilit prin Acordul de la Paris va fi ratat, spune unul dintre principalii autori ai raportului.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Cum arată proiecțiile pentru următorii ani

La ritmul actual al emisiilor, încălzirea globală ar depăși pragul de 1,5°C până în 2030. De asemenea, este probabil că pragul să fie depășit temporar în 2024 (sub influența principală a fenomenului climatic El Niño), conform previziunilor centrului britanic de meteorologie.

De asemenea, în acest ritm, în 25 ani ajungem la 1,7 °C și în douăzeci și opt de ani vom trece de 2 °C. Aceste calcule indică amploarea urgenței de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și, în special, a celor legate de cărbune  și petrol.

Cărbunele emite de două ori mai mult CO2 decât o centrală electrică pe gaz natural pentru aceeași cantitate de energie electrică produsă.

China, cu 12 miliarde de tone de CO2 și India cu 3,1 miliarde sunt cele două țări în care progresul este cel mai marcat, cu creșteri de 4% și 8,2% în 2023.

„China va atinge un vârf al emisiilor sale totale cu puțin înainte sau în jurul anului 2030” .

Datele consolidate confirmă faptul că India s-a mutat, din 2022, pe locul trei în rândul emitenților, după Statele Unite și înaintea Uniunii Europene care fac parte, totuși, dintre elevii buni care și-au redus emisiile, în timp ce înregistrează o creștere economică.

Statele Unite, care au devenit din nou cel mai mare producător de combustibili fosili din lume, iau în considerare o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar fără a-și reduce producția de hidrocarburi.

Citește și