• Un vulcan a erupt duminică în sud-vestul Islandei.
  • Fluxurile de lavă topită au ajuns la periferia unui oraş pescăresc, dând foc unor case.
  • Oraşul a fost evacuat anterior şi nicio persoană nu a fost în pericol.

Fântâni de rocă topită şi fum au ieşit din fisurile din sol pe o zonă largă care se întinde până în oraşul Grindavik. Cel puţin o casă a luat foc, se arată în imaginile publicate de cotidianul Morgunbladid.

„Nicio viaţă nu este în pericol, deşi infrastructura ar putea fi ameninţată”, a declarat preşedintele Islandei, Gudni Johannesson, pe X, adăugând că nu au existat întreruperi ale zborurilor.

Erupţia a început duminică dimineaţa la nord de oraș. Cu doar câteva ore înainte fusese evacuat pentru a doua oară din noiembrie, de teamă că o erupţie este iminentă, pe fondul unei avalanşe de activitate seismică, au precizat autorităţile.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Autorităţile au construit bariere de pământ şi rocă în ultimele săptămâni pentru a încerca să împiedice lava să ajungă la Grindavik, la aproximativ 40 km sud-vest de capitala Reykjavik. Ultima erupţie a pătruns în oraş. Staţiunea balneară geotermală Blue Lagoon, aflată în apropiere, a fost închisă duminică.

A fost a doua erupţie vulcanică în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei în mai puţin de o lună şi a cincea izbucnire din 2021 încoace.

Citește și