- Liniile frontului din Ucraina sunt infestate cu șobolani și șoareci.
- Raportul aduce aminte de Primul Război Mondial, unde acumularea putredă a deșeurilor și a cadavrelor a permis „șobolanilor de tranșee” să se înmulțească rapid.
- Videoclipuri distribuite pe rețelele sociale de către soldații ucraineni și ruși arată amploarea infestărilor de pe front.
Liniile frontului din Ucraina sunt infestate cu șobolani și șoareci, propagând, se pare, o boală care determină soldații să vomite și să aibă sângerări oculare, afectând capacitatea de luptă și recreând condițiile macabre care au afectat trupele în războiul de tranșee din Primul Război Mondial, scrie CNN.
Advertisment
O femeie militară ucraineană, care folosește numele de cod „Kira”, a povestit cum batalionul ei a fost asediat toamna trecută de o „epidemie de șoareci” în timpul luptelor în regiunea sudică Zaporojie.
„Imaginează-ți să mergi la culcare, iar noaptea să te trezești cu un șoarece prin haine, sau mușcându-ți degetele sau mâna. Dormi două sau trei ore, în funcție de cât de norocos ești”, a spus Kira pentru CNN.
Recomandări
Ea a estimat că în buncărul său cu patru soldați erau în jur de 1.000 de șoareci: „Nu șoarecii ne vizitau pe noi; noi eram oaspeții lor”.
Infestările se datorează în parte schimbării de sezon și ciclului de reproducere al șoarecilor, dar sunt și un indicator al modului în care războiul a devenit static, după ce contraofensiva Ucrainei a fost în mare parte respinsă de apărarea puternic fortificată a Rusiei.
În mijlocul unei alte ierni aspre, șoarecii se strecoară de-a lungul celor aproape 1.000 de kilometri (621 de mile) de front, răspândind boală în timp ce caută hrană și căldură. Kira a spus că au încercat totul pentru a scăpa de șoareci în buncărele lor: otravă, stropirea cu amoniac, chiar și rugăciuni. Ea a menționat că magazinele din apropiere s-au aprovizionat cu produse anti-șoareci și au avut câștiguri mari. Dar, pe măsură ce șoarecii continuau să apară, au încercat și alte metode: „Aveam o pisică numită Busia, și la început și ea ne-a ajutat, mâncând șoarecii. Dar mai târziu erau atât de mulți încât a refuzat să o mai facă. O pisică poate prinde unul sau doi șoareci, dar dacă sunt 70, este imposibil”.
Videoclipuri distribuite pe rețelele sociale de către soldații ucraineni și ruși arată amploarea infestărilor de pe front. Șoareci și șobolani sunt văzuți târându-se sub paturi, în bagaje, generatoare de energie, buzunarele hainelor și fețele de pernă.
‼️🇷🇺⚔️🇺🇦 With winter setting in a new problem arose. Rats and mice seeking shelter in trenches and strongholds.
🇺🇦🪖💀 They say the mice population is massive due to all the dead Armed Forces of #Ukraine soldiers who's bodies litter the fields in Zaporozhye. pic.twitter.com/SkO4ooSdTf— Maimunka News (@MaimunkaNews) December 2, 2023
În decembrie, serviciile de informații militare ale Ucrainei au raportat un focar de „febra șoarecilor” în multe unități rusești din jurul localității Kupiansk din regiunea Harkov, pe care Moscova încearcă să o revendice de luni de zile. Raportul a spus că boala se transmite de la șoareci la oameni „prin inhalarea prafului de fecale de șoarece sau prin ingestia fecalelor de șoarece în alimente”.
CNN nu a putut verifica independent raportul, dar potrivit armatei ucrainene, simptomele îngrozitoare ale bolii includ febră, erupții cutanate, tensiune arterială scăzută, hemoragii oculare, vărsături și, deoarece afectează rinichii, dureri severe de spate și probleme urinare. Rezultatul, a spus Serviciul de Informații al Apărării Ucrainene, este că „febra șoarecilor” a redus semnificativ capacitatea de luptă a soldaților ruși.
Nu a menționat dacă trupele ucrainene au fost afectate în mod similar. Autoritățile ucrainene nu au numit o condiție specifică care să afecteze trupele ruse, dar există o serie de boli asociate rozătoarelor care au simptome similare, inclusiv tularemia, leptospiroza și hantavirusul.
Raportul aduce aminte de cele din Primul Război Mondial, unde acumularea putredă a deșeurilor și a cadavrelor a permis „șobolanilor de tranșee” să se înmulțească rapid. Șobolanii sunt nocturni și sunt adesea cei mai activi în timp ce soldații încearcă să se odihnească, cauzând un stres imens.
Pe lângă provocarea anxietății și a bolilor în rândul soldaților, șoarecii distrug și echipamente militare și electrice, perturbând comunicarea.
În Primul Război Mondial, soldații nu au reușit să rezolve problema șobolanilor de tranșee. În schimb, i-au ucis pentru divertisment. Încercarea de a împunge unul cu baioneta a devenit o formă de divertisment. Populația nu a scăzut decât odată cu încheierea războiului.
Ihor Zahorodniuk, cercetător la Muzeul Național de Istorie din Ucraina, a avertizat că Ucraina nu ar trebui să permită ca același lucru să se întâmple din nou: „Lupta împotriva lor ar trebui să fie organizată și să nu depindă de soldați și voluntari. Până la urmă, este o problemă a capacității de luptă a armatei. Trebuie să avem grijă de soldații noștri”.
Zahorodniuk a subliniat că daunele pot fi critice, „deoarece pierderea comunicării poate costa vieți”.
Citește și
- Putin începe vânătoarea de proprietăți care au aparținut Imperiului Rus și URSS. Ce decret a semnat președintele rus
- Oamenii își pierd speranța pe zi ce trece. Din ce în ce mai puțini cred că războiul de la granița României se va încheia în 2024
- Adrian Sârbu: Avem nevoie de 200.000 de militari perfect pregătiți și tehnică militară modernă. Refacerea capacității de apărare a României trebuie să fie sincronă cu o schimbare a Constituției
Partenerii noștri