• Donald Trump a declarat că ar „încuraja” Rusia să atace orice membru NATO.
  • Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că orice atac asupra Alianței va primi un „răspuns puternic și unit”.
  • Casa Albă a descris remarcile lui Trump drept „îngrozitoare și deranjante”.

Jens Stoltenberg a spus că NATO este „pregătită și capabilă să-și protejeze toți aliații”, după ce Trump a afirmat că Rusia poate ataca țările membre dacă vrea, scrie The Guardian.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că orice atac asupra Alianței va primi un „răspuns puternic și unit”.

Stoltenberg a spus: „Orice sugestie că aliații nu se vor apăra reciproc subminează toată securitatea, inclusiv pe cea a SUA, și îi pune pe soldații americani și europeni la risc. Mă aștept ca indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale, SUA vor rămâne un aliat NATO puternic și dedicat”.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Donald Trump a declarat că ar „încuraja” Rusia să atace orice membru NATO care nu își plătește facturile ca parte a Alianței Militare Occidentale. La un miting de sâmbătă, el a declarat că i-a spus odată unui lider că nu ar proteja o națiune care nu și-a plătit ratele și că ar „încuraja” agresorii să „facă ce naiba vor”. Membrii NATO se angajează să apere orice națiune din cadrul blocului care este atacată.

Casa Albă a descris remarcile fostului președinte drept „îngrozitoare și deranjante”.

Fostul președinte și-a exprimat temerile cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, pe măsură ce aceasta se apără de invazia lansată de Rusia în februarie 2022 – precum și față de existența NATO, Alianța celor 31 de națiuni pe care SUA s-au angajat să o apere atunci când este necesar.

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a scris pe X: „Deviza NATO ‘unul pentru toți, toți pentru unul’ este un angajament solid”, adăugând: „Subminarea credibilității țărilor aliate înseamnă slăbirea întregii NATO. Nicio campanie electorală nu este o scuză pentru a te juca cu securitatea Alianței”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe X că „declarațiile iresponsabile” despre securitatea și solidaritatea NATO servesc doar intereselor președintelui rus, Vladimir Putin. „Ele nu aduc mai multă securitate sau pace lumii”, a spus Michel. „Dimpotrivă, ele subliniază din nou necesitatea ca UE să-și dezvolte urgent autonomia strategică și să investească în apărarea sa. Și să mențină Alianța noastră puternică”.

Citește și