• Plecarea Marii Britanii din UE favorizează relocalizarile.
  • Parisul va fi nevoit să adapteze legislația muncii, constrângătoare pentru angajatori.
  • Macron a cerut guvernului să restrângă cheltuielile cu bugetarii.

Franţa vrea să atragă bancherii la Paris, dar are nevoie de schimbări în legislaţie. În cadrul noilor măsuri menite să facă Parisul mai atrăgător pentru serviciile financiare, Franţa vrea să faciliteze investiţiile fondurilor de capital privat în companiile listate şi să reducă costurile concedierilor pentru companiile financiare.

Din 2016, când Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană, Franţa încearcă să aducă la Paris locurile de muncă bine plătite din domeniul financiar şi a înregistrat chiar unele succese. Între 2017 şi 2022, au fost deja create peste 7.000 de locuri de muncă în domeniul financiar.

Bănci de pe Wall Street, inclusiv Bank of America, JP Morgan şi Morgan Stanley, precum şi bănci europene, cum ar fi Barclays, sunt printre cele care şi-au majorat numărul de angajaţi în Franţa. Însă legislația muncii este foarte strictă în Franța și are nevoie să fie adaptată. Un nou proiect de lege ar urma să acorde o derogare, pentru a uşura concedierea traderilor bine plătiţi.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Excepţia a fost solicitată de unele bănci americane, care susţin că potenţialele costuri legate de concedieri fac dificilă creşterea numărului de angajaţi de top în Paris. Noile măsuri vizează traderii, fondurile speculative, companiile care tranzacţionează energie şi materii prime pentru a face din Paris un hub financiar mai atractiv.

Emmanuel Macron a cerut ieri Guvernului să restrângă cheltuielile publice și greutatea pe care o reprezintă funcționarii în buget.

Citește și