• Prețurile de piață ale energiei au scăzut cu aproape 70% la finalul lui 2023 față de 2022.
  • Facturile consumatorilor nu reflectă scăderea semnificativă a prețurilor.
  • Guvernul a menținut prețurile plafonate, contrar tendinței pieței libere.

Prețurile de piață ale energiei au scăzut cu aproape 70% la finalul lui 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut. Scăderile nu se văd însă și în facturile tale. Situația este similară și în piața de gaze,
unde prețurile de piață au ajuns mai mici decât prețurile plafonate de guvern și facturile au rămas neschimbate.

De ce există acest paradox?

,,Pentru că, zic eu, în România nu există o piață a energiei. În primul rând, prețurile sunt plafonate, care la momentul respectiv, trebuie să recunoaștem, a fost bună, pentru că prețurile erau erau foarte mari. Acum, acea plafonare cumva încurcă, pentru că prețurile de piață sunt mai mici decât plafoanele și totuși energia către consumatorul final ajunge la prețul plafonat. Este cumva un paradox, pentru că plafonul nu zice că nu ai voie să vinzi mai ieftin, zice doar că nu ai voie să vinzi mai scump. Și totuși furnizorii se aliniază la prețul plafonat”, a explicat la Aleph News Răzvam Botea, editor la Ziarul Financiar.

Ce ar ce ar presupune modificarea plafonului de prețuri? 

,,Dacă ar scădea plafonul, automat ar presupune o scădere a facturilor. Dar, așa cum a spus și ministrul energiei, nu se dorește încă o o schimbare în jos a plafoanelor. Cel puțin nu până în martie 2025, când ar urma să expire această lege. Acum, din nou, este și riscant. Poți să te joci cu plafoanele acestea, în primul rând, pentru că durează foarte mult până furnizorii își adaptează toate sistemele informatice facturare la noile plafoane. În al 2-lea rând, dacă din nou ne trezim într-o spirală de creșteri de prețuri de energie, coborârea plafoanelor înseamnând pentru furnizori faliment”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Citește și