Elon Musk a decis să transfere controlul unei părți a rețelei de satelit Starlink către Pentagon, care este folosită în războiul din Ucraina

„Sancțiunile americane asupra Rusiei au făcut ca conexiunea prin satelit Starlink din apropierea Crimeei să nu poată fi pornită pentru o operațiune militară ucraineană fără permisiunea președintelui american”, a declarat Elon Musk la All-In Summit din Los Angeles, iar biograful său Walter Isaacson a raportat acest lucru într-un interviu pentru Washington Post.

Potrivit lui Isaacson, Elon Musk a decis să facă acest pas pentru că era nemulțumit de criticile care i-au fost adresate și, de asemenea, a considerat unele dintre acuzații nedrepte. El nu mai dorește să controleze personal regulile și restricțiile privind utilizarea acestei rețele.

„Sancțiunile includ Crimeea, iar noi nu avem voie să pornim conexiunea către o țară sancționată fără aprobarea explicită a guvernului”, a declarat Elon Musk, care operează sateliții Starlink, în fața audienței.

Ucraina cere pornirea conexiunii de la Elon Musk

Guvernul ucrainean a cerut ca conexiunea să fie pornită în mijlocul nopții, pentru ceea ce Musk a spus că ar fi fost „un atac de tip Pearl Harbor asupra flotei ruse din Sevastopol”.

„Ucraina ne cerea să luăm parte la un act major de război”, a spus el, adăugând că „dacă aș fi primit o directivă prezidențială pentru a o porni, aș fi făcut-o”, a adăugat el. Omul de afaceri răspundea la rapoartele recente potrivit cărora el ar fi instruit în secret inginerii săi să oprească comunicațiile prin satelit Starlink în apropiere de Crimeea în 2022 pentru a preveni un atac cu drone submarine ucrainene împotriva navelor militare rusești.

Musk a negat anterior că ar fi avut comunicații prin satelit Starlink pentru a întrerupe un atac cu drone ucrainene, spunând că acestea nu au fost active în această regiune. SpaceX a început să furnizeze Ucrainei sistemul de internet prin satelit Starlink la scurt timp după invazia completă a Rusiei din februarie 2022.

Citește și:

Exit mobile version