• Pandemia a inversat tendința de creștere a salariilor gulerelor albe/albastre.
  • Salariile muncitorilor au crescut mai rapid decât cele ale angajaților de la birou.
  • „Gulerele albastre” includ lucrătorii din construcții, transporturi, producție.

Pandemia a inversat tendința de creștere a salariilor. În perioada 2019-2023, remunerațiile angajaților de la birou, așa-zisele gulere albe, au crescut mai lent decât cele ale muncitorilor sau ale așa-numitelor gulere albastre. În ultimii patru ani, creșterile salariale au fost de puțin peste 50% pentru gulerele albe și de 63% pentru gulelerele albastre, arată o analiză Hotnews.ro.

„În primul rând, companiile care au posturi disponibile sunt cele care au munca în josul piramidei, respectiv cei care lucrează în retail, în magazine, în logistică, în depozite, în Horeca. Atunci, tu ai nevoie de acești oameni care nu pot fi înlocuiți cu aplicații robot sau prin automatizarea fluxului de producție și atunci, tu trebuie să mărești mai mult salariile. Oricum au salarii mici și ca să-i ții, ca să-i ai, trebuie să le dai salarii mult mai mari, adică îi poți da de la 500 de euro la 600, care ar veni 20%. Pentru cineva care stă la birou și are un salariu deja de 1.500 de euro, nu îi dai în același ritm”, a explicat Cristian Hostiuc, director editorial ZF, la Aleph News.

Dinamica pieței, după toate datele statistice de pe platformele de recrutare, arată că ceea ce se caută în acest moment sunt oameni, angajați, cu muncă fizică, de la baza piramidei.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

„Nu se caută manageri, oameni de la vârful piramidei. Dimpotrivă, aici s-ar putea să fie negativ. Piața ar putea să intre pe scădere”, a spus Cristian Hostiuc, director editorial ZF, la Aleph News.

Citește și