• România are una dintre cele mai mici rate de inovare din țările Uniunii Europene.
  • România este la 33% din media europeană în ceea ce privește inovarea.
  • Ne aflăm pe ultimul loc în blocul comunitar la ponderea cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea.

România are una dintre cele mai mici rate de inovare din țările Uniunii Europene, arată un raport al Comisiei Europene. Practic, România este la 33% din media europeană în ceea ce privește inovarea, când media țărilor în curs de dezvoltare din UE este de 54%.

Totodată, România este pe ultimul loc în blocul comunitar la ponderea cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea, conform datelor de la Eurostat, deoarece statul român alocă anual sub 1% din PIB pentru acest sector, în timp ce Suedia cheltuie 3,5% din PIB, iar Germania 3,1%.

„Cred că ar trebui împărțită în două această inovare. Avem inovarea publică, din partea statului, a universităților, și pe de altă parte, ce se întâmplă în mediul privat, unde se întâmplă chestii chiar spectaculoase. De la exemple celebre cum ar fi Bitdefender, dar în România, guvernul alocă sub 1% din PIB, cam 0,5-0,6% din PIB pentru cercetare și dezvoltare, fiind cea mai mică rată din UE. Germania alocă 3% din PIB, dar trebuie să luăm în considerare că Germania are un PIB de 4.000 de miliarde de euro”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Recomandări

RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?
TRUMP „ÎNGHEAȚĂ” ÎN TIMPUL DISCURSULUI
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN

Citește și