• În România sunt în acest moment aproximativ 250.000 de angajați din afara UE.
  • Odată cu intrarea în Schengen și angajații din afara UE se pot mișca liber în cele 29 de țări.
  • Controalele Schengen rămân în continuare la granițele terestre ale României.

Air Schengen nu aduce doar lucruri bune. O mare parte din forța de muncă asiatică atrasă până acum în România ar putea emigra spre țările vestice, declară recruterul Paula Rusu la ZF Live. Companiile din România, din lipsă de forță de muncă, au apelat în ultimii ani din ce în ce mai mult la importul de forță de muncă din afara Uniunii Europene, din țări precum Pakistan, India, Nepal sau Sri Lanka.

În România sunt în acest moment aproximativ 250.000 de angajați din afara Uniunii Europene, care au intrat în țară cu aviz de muncă. Ridicarea barierelor Schengen pentru transportul aerian și maritim înseamnă că și acești lucrători se pot mișca liber în oricare țară Schengen, fie că este vorba de Germania, Elveția sau Franța.

„România și-a deschis mai tare granițele pentru lucrătorii din afara Uniunii Europene, începând cu 2016-2017, când angajatorii și-au dat seama că nu mai găsesc forță de muncă în România. Acești angajați vin cu un aviz de muncă. Ei pot pleca în vizită, dar să meargă să se angajeze acolo este foarte complicat pentru că autoritățile germane, franceze, elvețiene au procedurile lor specifice și pot fi angajați doar la negru. Ar fi un impediment destul de mare. De asemenea, criminalitatea la granițe ar putea să crească pentru că nu ar mai fi un impediment al controlului Schengen atât când ieșeai din România, cât și când intrai”, a explicat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, la Aleph News.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Citește și