Cel mai vechi Codex din lume va fi scos la licitație. Scrierea lui pe papirus a durat 40 de ani

Este datată aproximativ în secolele III-IV și va fi scoasă la licitaţie în acest an. Așa numitul Codex Crosby-Schøyen adună 104 pagini. Scrierea sa ar fi durat 40 de ani într-una din mânăstirile egiptene fondare de Sfântul Pahomie cel Mare. Este scris pe papirus. Uite cum îl prezintă unul dintre oficialii de la Casa de Licitații.

„Acest lucru incredibil din spatele meu este cea mai veche carte cunoscută aflată în proprietate privată. Și, așa cum scrie deasupra sa, este una dintre cele mai vechi cărți existente. Provine chiar din acea perioadă istorică în care sulul de papirus începe să se transforme în codex, în carte, așa cum o știm astăzi”, spune Eugenio Donadoni, coordonatorul secției manuscrise medievale și din Renaștere Christie’s

Cele 52 de file au fost descoperite în 1950 în Egipt și sunt acum vedeta licitației de carte veche programate în iunie, pe 11. Prețul său este estimat să ajungă undeva între 2 și 3 milioane de euro. Cărțile istorice oferite colecționarilor în licitația din iunie sunt expuse acum la New York și vor fi prezentate și la Paris (18-23 aprilie), înaintea licitației care va avea loc la Londra.

„Ce avem în această carte este cel mai vechi texte cunoscut ale unor fragmente din Biblie. Deci este cel mai vechi text cunoscut al primei epistole a lui Petru și cel mai vechi text cunoscut al Cărții lui Iona. Este un element esențial și din perspectivă textuală, din punctul de vedere al studiului Bibliei. Este important și faptul că este unul dintre primele manuscrise din literatura creștină, produs într-una dintre primele mânăstiri creștine”.

Citește și

Exit mobile version