- Ultimele cuvinte poetice, amuzante sau interesante au ceva reconfortant.
- Aceste citate ne dau speranța de a înfrunta moartea cu demnitate sau chiar cu umor.
- De la un patriot american timpuriu la un celebru star rock, toate aceste persoane au murit după ce au rostit niște ultime cuvinte deosebit de memorabile.
Există un motiv pentru care există atât de multe cărți care enumeră cuvinte memorabile pe patul de moarte de-a lungul istoriei. Poate că am prefera să credem că figurile cunoscute au tendința de a muri spunând ceva inteligent și profund. Asta face ca moartea însăși să fie mai puțin înfricoșătoare, scrie Business Insider.
Dar, din acest motiv, multe cuvinte finale pot fi destul de complicate. La fel ca în cazul oricăror citate de pe internet – și al citatelor istorice, în general – este greu să sortezi ce este adevărat și ce este fals sau exagerat.
Jane Austen
La vârsta de 41 de ani, celebrul romancier a suferit o moarte dureroasă în 1817, din cauza unei boli neidentificate – deși boala Addison sau limfomul Hodgkin sunt potențiali vinovați, potrivit blogului Science-Based Writing. Ultimele sale cuvinte au fost consemnate de fratele ei, Henry, potrivit „The New Oxford Book of Literary Anecdotes”.
Winston Churchill
În 1965, premierul britanic a intrat în comă și a murit în locuința sa din Londra, la vârsta de 90 de ani, potrivit Phrase Finder. Potrivit „The Private Lives of Winston Churchill”, acesta vorbea cu ginerele său, Christopher Soames, care îi oferise șampanie, atunci spunându-și ultimele cuvinte.
Cicero
Omul de stat roman și-a găsit soarta în anul 43 î.Hr., după ce Marc Antoniu a dat o lovitură asupra sa în timpul luptei pentru putere care a urmat morții lui Iulius Cezar.
Cicero a încercat să fugă, dar și-a acceptat moartea atunci când a fost confruntat de asasinii săi. El și-a scos chiar și capul pentru a le facilita ucigașilor lovitura, potrivit „Forgotten Justice”.
Joe DiMaggio
Potrivit cărții „Joe and Marilyn: Legends in Love”, celebrul jucător de baseball și-a exprimat dorința de a se reîntâlni în viața de apoi cu fosta sa soție, Marilyn Monroe, chiar înainte de a muri în 1999, ultimele sale cuvinte fiind despre ea.
Thomas Carlyle
Filozoful scoțian – care a fost primul care a catalogat economia drept o „știință sumbră” – a lucrat, de asemenea, ca eseist, istoric și matematician. A murit la pat, la vârsta de 85 de ani, în 1881, potrivit biografului său Fred Kaplan.
Citește și