Ce dobânzi mai practică băncile. Cât primești dacă îți ții economiile în depozite bancare

  • Dacă vrei să iei un credit de la bancă, poţi plăti o dobândă medie şi de 8%, scrie ZF
  • Dacă vrei să-ţi ţii economiile la bancă, primeşti o dobândă medie de sub 2%
  • Diferenţele sunt atât de mari pentru că România are o economie slabă

Românii plătesc dobânzi mari când vor să ia credite de la bancă şi primesc dobânzi mici atunci când aleg să îşi ţină economiile în depozite bancare. În primul semestru din 2020 dobânda medie la creditele în lei a variat între 6,67% şi 8,05%, potrivit Ziarului Financiar.

Pe de altă parte, dacă ai decis să deschizi un depozit, dobânda medie a fost între 1,75% şi 1,93%. Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar spune că adesea consumatorii sunt atenţi numai la dobânzile creditelor ipotecare, nu şi la dobânzile pentru restul produselor băncii.

Băncile iau bani cu o anumită dobândă şi dau cu o dobândă mult mai mare. Acest lucru se întâmplă pentru că nu suntem o economie mare, iar băncile, în cazul acesta, nu au un volum foarte mare de creditare. La creditele de retail, românii nu se uită la nivelul dobânzii. Important este ca să-ţi iei banii”, afirmă Cristian Hostiuc. 

Directorul editorial al Ziarului Financiar spune că la creditele ipotecare, dobânzile sunt mult mai mici pentru că acolo consumatorul se uită la nivelul dobânzii.

Autor: Anamaria Abaluța