UPDATE. Fondatorul Amazon renunță la funcția de CEO. Cine îl va înlocui pe Jeff Bezos

  • Jeff Bezos a fondat Amazon în 1994
  • Funcția de CEO al companiei va fi preluată de Andy Jassy
  • Amazon valorează, în prezent, peste 1,6 trilioane de dolari

Amazon a anunțat că Jeff Bezos va ocupa poziția de președinte executiv al companiei, începând cu al treilea trimestru al anului 2021. Andy Jassy va prelua portofoliul director executiv în acel moment, relatează Bloomberg.

Astfel, va avea timp să îşi îndrepte atenţia şi către alte proiecte, precum Earth Found, fondul pentru combaterea schimbărilor climatice şi publicaţia americană The Washington Post, pe care şeful Amazon a cumpărat-o în 2013.

„Din rolul de președinte executiv, intenționez să-mi concentrez energia și atenția asupra produselor noi și inițiativelor aflate la început de drum”, a spus Bezos într-o scrisoare către angajați.

Cum a ajuns cel mai bogat om al planetei

Bezos a fondat Amazon în 1994 și de atunci a transformat-o dintr-o librărie online într-un mega retailer online care vinde și livrează tot felul de produse în întreaga lume. În ianuarie anul trecut, Amazon a depășit o plafon de piață de 1 trilion de dolari sub conducerea lui Bezos. Acum valorează mai mult de 1,6 trilioane de dolari, scrie CNBC.

Bezos a pornit de la un job de vară la Mc Donald’s pe când avea 16 ani, spune Business Insider. Acel job i-a deschis ochii şi l-a făcut să devină pasionat de automatizarea serviciilor. Între timp a devenit fondatorul unei companii cu o valoare de 1.600 de miliarde de dolari. Asta deşi la început Amazon vindea doar cărţi şi nu promitea prea mult. Iar dacă la început sediul companiei a fost într-un apartament, să ştii că acum are vreo 33 de clădiri împrăştiate prin Seattle. Iti amintesc şi de divorţul lui Bezos de soţia sa din 2019, în urma căruia aceasta a rămas cu 4% din Amazon, ceea ce înseamnă circa 38 de miliarde de dolari, conform Mediafax. Totuşi, fosta soţie a şefului Amazon nu dă banii pe poşete şi pantofi. Este cel mai mare filantrop al lumii.

Ed Anderson, analist financiar: „Cu siguranţă Jeff Bezos a atins deja viziunea pe care el o avea despre Amazon. Asta nu înseamnă că nu mai este loc de creştere în continuare, dar cu siguranţă el a atins deja ce avea de făcut. Este interesant că, ştii, Amazon doar ce şi-a anunţat rezultatele financiare de la finalul anului fiscal 2020. Aşadar, este un moment bun să semnaleze nişte schimbări ce vor avea loc în următorul an fiscal. Cred că asta fac ei chiar azi.”

Cine va ocupa postul de CEO al Amazon

În poziţia de CEO al Amazon va fi acum Andy Jessy, care lucrează pentru companie încă din 1997. Nu este o figură mediatizată, însă este foarte respectat în cadrul companiei. În prezent este şeful subsidiarei web a grupului, iar în noiembrie 2020 avea un salariu de 394 de milioane de dolari. Are 53 de ani şi este şcolit la Harvard. Vine la conducerea gigantului după ce în 2020 compania a avut creşteri ale acţiunilor de 60%, iar 40% dintre cumpărăturile online din SUA s-au făcut chiar pe Amazon. Jassy a venit în echipa Amazon în 1997.