• Salariile profesorilor sunt mai mici în comparație cu alte categorii profesionale.
  • Rata abandonului școlar în România este de 16%, comparativ cu media de 10%.
  • Numărul absolvenților de studii superioare este de numai 25%, față de media de 45%.


Sistemul de educație din România se confruntă cu probleme majore, conform raportului Education at a Glance publicat de OCDE.

În timp ce statele membre alocă pentru Educație, în medie, 5,1% din PIB, România dă doar 2,7%, iar raportul evidențiază si faptul că salariile profesorilor sunt mici, ceea ce duce la o criză majoră de personal didactic și rata abandonului școlar este și ea foarte mare: 16%, față de media OCDE de 10%.

Mihaela Nabăr, expert în educație, spune că este un pas înainte faptul la Ligia Deca a luat la cunoștință situația. „ Aceste date sunt cât se poate de reale, iar prin faptul că doamna Ligia Deca a luat la cunoștință informațiile și a recunoscut că este o imagine foarte aproape de realitate, asta poate duce la remedierea situației”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Mihaela Nabăr: Sunt multe capitole la care România este sub media europeană

„De asemenea, există foarte multe capitole la care țara noastră se află cu mult sub media europeană, iar România este în faza de preaderare la OCDE deci este un moment foarte bun pentru noi în ceea ce privește investiția în educație”, a spus Mihaela Nabăr.

Mihaela Nabăr spune că: „Numărul absolvenților și  procentul absolvenților de studii superioare în România este la jumătate față de celelalte țări și finanțarea în educație este o problemă , salariile profesorilor, o altă problemă și accesul la învățământul tehnologic , dar avem și indicatori care sunt peste media Europeană și anume rata de înscriere în învățământul vocațional la noi este mai mare cu 10 puncte procentuale.”

Citește și: