• Majoritatea europenilor „sunt disperați să împiedice o victorie a Rusiei”.
  • În toate țările, sondajul a arătat că opinia cea mai răspândită a fost că războiul se va încheia cu un acord de compromis.
  • În Suedia (50%), Portugalia (48%) și Polonia (47%), respondenții au fost mai predispuși să spună că Europa ar trebui să ajute Ucraina.

Sprijinul pentru Ucraina în rândul europenilor rămâne larg, dar, la aproape doi ani de la invazia pe scară largă, abia dacă 10% dintre aceștia cred că Ucraina poate învinge Rusia, potrivit unui sondaj realizat la nivelul UE, o formă de „acord de compromis” fiind considerată cel mai probabil punctul final, scrie The Guardian.

Schimbarea de sentiment – anul trecut, pe vremea aceasta, mai mulți europeni decât cei care nu au spus că Ucraina trebuie să își recupereze toate teritoriile pierdute – va cere politicienilor să adopte o abordare mai „realistă”, care să se concentreze pe definirea a ceea ce trebuie să însemne de fapt o pace acceptabilă, susțin autorii raportului.

„Pentru a argumenta în favoarea continuării sprijinului european pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război”, a declarat coautorul Mark Leonard de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), care a comandat sondajul.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Majoritatea europenilor „sunt disperați să împiedice o victorie a Rusiei”, dar nu cred că Kievul poate învinge din punct de vedere militar, a declarat Leonard, ceea ce înseamnă că argumentul cel mai convingător pentru un public din ce în ce mai sceptic a fost acela că continuarea ajutorului „ar putea duce la o pace durabilă, negociată, care să favorizeze Kievul – mai degrabă decât la o victorie a lui Putin”.

Sondajul realizat în ianuarie în 12 state membre ale UE – inclusiv Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania și Suedia – a constatat că contraofensiva blocată a Ucrainei, temerile tot mai mari privind o schimbare de politică a SUA și perspectiva unui al doilea mandat prezidențial al lui Donald Trump alimentează pesimismul cu privire la rezultatul războiului.

Studiul a fost realizat înainte de retragerea Ucrainei la sfârșitul săptămânii din orașul Avdiivka din estul țării, care a oferit Rusiei cea mai importantă victorie militară de la capturarea Bahmut de către trupele Wagner în mai 2023. Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022.

În toate țările, sondajul a arătat că opinia cea mai răspândită, împărtășită de o medie de 37% dintre respondenți, a fost că războiul se va încheia cu un acord de compromis – deși unele țări au fost mai interesate de acest rezultat decât altele.

În Suedia (50%), Portugalia (48%) și Polonia (47%), respondenții au fost mai predispuși să spună că Europa ar trebui să ajute Ucraina să riposteze, în timp ce în Ungaria (64%), Grecia (59%), Italia (52%) și Austria (49%), aceștia au preferat să împingă Kievul să accepte un acord. În Franța, Germania, Țările de Jos și Spania, opiniile au fost împărțite mai echilibrat.

Citește și