- Parlamentul a votat legea bugetului de stat pentru anul 2024.
- 299 de parlamentari au votat în favoarea bugetului, iar 82 de voturi au fost împotrivă.
- „Este un buget pentru români, nu pentru politicieni. Este un buget pentru dezvoltare. Investițiile sunt mai mari decât consumul. Taxele nu se vor mări anul viitor”, a spus Ciolacu.
În ciuda controversei, parlamentarii au adoptat bugetul pentru 2024 cu o majoritate covârșitoare, cu 299 de voturi „pentru” și 82 „împotrivă”. Parlamentarii AUR s-au retras din ședința plenară comună pe motiv că amendamentul în domeniul educației nu a fost aprobat.
Dezbaterea parlamentară asupra bugetului național a durat aproximativ șapte ore, cu peste 20.400 de amendamente depuse. Dintre acestea, doar 962 au fost acceptate de Comitetul Special și de Comitetul Total, în timp ce la ședința plenară au fost acceptate doar câteva amendamente pe care comisia le-a respins inițial. Acestea presupun propuneri de la UDMR și AUR.
Modificarea acceptată urmărește să suplimenteze finanțarea pentru sprijinirea programelor de învățare a limbii și literaturii române, precum și a lucrărilor de construcții/reparații în biserici și comunități locale.
Bugetul pentru 2024 se va concentra pe investiții reprezentând aproximativ 7% din PIB și pe o creștere economică de 3,4%. Deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB, în funcție de articolele utilizate.
Ce prevede legea bugetului?
- De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctelor de pensie este de 2.032 lei;
- Salariul mediu brut crește de la 6.935 lei la 7.567 lei în 2024; numărul șomerilor înregistrați scade și ajunge la 215.000 până la sfârșitul anului 2024;
- Rata șomajului înregistrat a scăzut, ajungând la 2,7% la sfârșitul anului 2024.
„Din respect pentru profesorii români cărora le-aţi promis 40% mărire (de salariu – n.r.) începând cu 1 ianuarie 2024, am depus următorul amendament: se alocă suplimentar suma de 5 milioane mii lei, suma este menită să acopere minimum de 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pe 2024, conform prevederilor Legii învăţământului preuniversitar care prevede exact acest lucru. Dacă acest amendament nu trece, în semn de protest, grupurile parlamentare AUR vor părăsi şedinţa”, a spus George Simion.
Citește și: